SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Eksamen og eksamensangst.

Jeg har igennem mange år hjulpet studerende af med deres eksamensangst.
Og bemærker, at eksamensmønsteret har ændret sig en del. Nu er det ikke kun i forårsmånederne, at der er eksamen. Der er prøvet og eksaminer stort set hele året igennem, hvorfor der er en konstant søgning med hensyn til bearbejdning af eksamensangst og coaching med hensyn til at få styr på sig selv og kontakt med klar tanke, tale og hukommelse i eksamenssituationerne.

De spørgsmål, jeg hyppigt møder, er:

  • Kan det overhovedet lade sig gøre at minimere en eksamensangst?
  • Kan man godt, når man har haft virkeligt dårlige eksamensoplevelser, komme til at have det ok med at gå til eksamen?
  • Kan det virkeligt lade sig gøre at få ro på, både før og under eksamen?
  • Kan man selv lære at slappe af og fokuser på det, der er vigtigt med hensyn til eksamen?
  • Kan man godt få et normalt forhold til censor og eksaminator og give slip på frygten for, at de vil nedsable én til eksamen?

Og der er mange flere af sådanne spørgsmål.

Og svarene er enslydende:

  • Ja, det kan sagtens lade sig gøre at få nedtonet skrækscenarierne og erstattet dem med langt mere neutrale og konstruktive tanker og følelser.
  • Ja, det kan sagtens lade sig gøre at tænke om eksamen som en spændende udfordring, som en situation, man kan mestre, og som en situation, der bringer én endnu et skridt fremad.
  • Og ja, det kan sagtens lade sig gøre, at få ro på sin søvn, sit fokus, sin appetit, sit overblik og sin fysiske og følelsesmæssige tilstand, både før og under eksamen.

Det spørgsmål, jeg tit sidder med: er du klar til at gå i gang?
Er du klar til at gøre det, der skal til, for selv at kunne bringe dig i en tilstand af positiv forventning, overskud, mestring og initiativ?

Og hvis dit svar er “Ja” til dette, så er der kun én ting at tage stilling til: Hvorfor vente?

– Christel

Af Christel Sonne Rasmussen - 18 mar, 2007

Læs mere i samme kategori:

Personlig gennemslagskraft

Lad ikke tidligere enkeltstående situationer, selvom de kan have været belastende, hæmme dig.
Gennemslagskraft er som mange af de andre stærke ord, der findes indenfor personlig udvikling, et samlet begreb. For heller ikke gennemslagskraft kan købes i pakker i supermarkedet, men er måske derfor netop interessant. Fordi gennemslagskraft er som lykke, som tålmodighed, som selvværd, som respekt, som tilstrækkelighed:

Målsætning – det at nå dine mål i livet

Uanset om vi inspireres af Tv-reklamer eller aviser, en snak med naboen eller en snak med os selv, ja så går en del af menneskenes tid og energi med at huske at drømme og at sætte sig mål.
Og det er godt.
For som mennesker tror jeg, at det har afgørende livskvalitet for os at drømme og blive ved at sætte mål. Og at nå dem, der har virkelig betydning og som skaber et løft for os.

Manglende motivation

Du ved det. Jeg ved det. Alle ved det. Vi er som udgangspunkt ikke klædt på til at kunne håndtere alle situationer, så i løbet af livet stopper vi op uden helt at have en klar fornemmelse af, hvad der er bedst at gøre. Når vi befinder os i en låst situation, et dilemma eller en anden form for svær situation for første gang, vil spekulationerne som regel handle om, hvad man skal gøre, og da man ikke ved dette, kan det hele formørkes og forekomme endnu tungere og uløseligt. Det er her, at mange desværre oplever en manglende motivation.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: