SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Fokus på arbejdslivet – privatlivet.

Overensstemmelsen i fokuspunkterne for arbejdslivet eller privatlivet.
Det, jeg bl.a. elsker ved coaching, er “fokus”. Som man jo som almindeligt levende menneske ved meget om, men som understreges og tydeliggøres i coaching sammenhænge.
For det, vi fokuserer på, får betydning for vores reaktioner og handlinger. Derfor er fokus i sig selv, det at sætte fokus, det at afgrænse fokus, et af de mest betydningsfulde og givende kendetegn ved coaching.

Lad mig give dig et par eksempler på styrken ved det at have et fokus.
Jeg coachede en kvinde. Hun var godt i gang med at realisere sig som selvstændig, og penge, som hun havde fokus på, strømmede ind. Men hun var ikke helt tilfreds. Og hun vidste faktisk slet ikke, hvad det handlede om. hun tjente fint med penge, hun havde mere fri end hun nogensinde før havde haft, hun blev respekteret meget for det, hun gjorde osv.
Jeg bad hende fortælle mig om sit jobliv, om hhv. 10 år, 5 år, 3 år, 2 år og 1 år.
Hun associerede frit, og jeg bemærkede, at der var flere “gengangere”, bl.a. nævnte kvinden, at hun ønskede sig frihed, respekt, kolleger, sjov mv.
Dette aspekt “kolleger” var ikke til stede i hendes nuværende job.
Da jeg pointerede, at det sociale aspekt formentligt gav hende større mening og sandsynligvis skulle med i hendes fokuspunkt med hensyn til hendes job,
lyste hun fuldkommen op
“det er jo det”, sagde hun. Det er jo kollegerne, det at have kontakt til andre, jeg har savnet.

Og så blev hendes fokus justeret.

Så denne kvindes målsætning/fokus lyder nu:
Jeg har et job, hvor jeg tjener meget, har gode kolleger og nyder både stor frihed og respekt.
Vi fokuserer nemlig på det, der giver mening for os. Eller det, der frustrerer os, eller det der er nødvendigt for os.
Hvorfor jeg så godt kan lide arbejdet med fokus er at højne den bevidstgørelse af, at vi kan styre meget, ved at sætte vores tanker og fokus ind på det, vi virkeligt ønsker/vil/behøver.
Det er mig altid en stor glæde, uanset om jeg coacher børn, unge eller voksne, at bemærke det, der sker, når et menneske formulerer hvad, der skal være fokuspunktet, og giver udtryk for, at det er en 100 procent beslutning.

Jeg coachede på et tidspunkt nogle børn.
Et af børnene var bange. Bange for hunde.
Vi talte og tegnede en del for at finde det rette fokus. For barnet sagde i starten :”Jeg vil bare gerne have det sådan, at jeg ikke er bange for hunde”. Men et sådant fokus kan ikke bruges.
Et fokuspunkt må være konstruktivt formuleret, så bevidstheden er klar over, præcist i hvilken retning, der skal arbejdes.
Efter at have prøvet mange ord og tegninger af, blev barnet klar over, at det hun ville, var at føle sig sikker indeni, når hun både tænkte på en hund, og når hun mødte en hund i virkeligheden..
Dette forekommer formentligt indlysende, for dig som læser.
Ja, selvfølgelig ville hun føle sig sikker indeni, tænker du.
Men det er ikke så stor en selvfølge at finde et fokuspunkt. Man skal nemlig finde det, der “smager” bedst, føles bedst, forekommer allermest rigtigt, og da er det forskelligt, om man vil føle sig “sikker”, “tryg”, “tilpas” “usårlig” m.v., for hvert af ordene har private associationer for den enkelte.

Du kender det også.
Fokus er, når vi har fået en ny bil. Så bemærker vi pludseligt, hvor mange eller hvor få, der kører af den slags biler i trafikken. Kvinder kender det, fra når de er gravide. De synes pludseligt, at der går mange flere gravide rundt end nogensinde før.
Når vi er sultne, har vi fokus på mad, og selvom mennesker måske siger noget meget vigtigt til os, mens vi er meget sultne, kan vi ikke på samme måde fokusere på det, som hvis vores behov var mættede, og vi var klar til at fokusere uden at blive forstyrret af basale behov som mad, søvn, varme og tryghed.

Anders Matthesen har vist det meget fint i sit show, der hedder Tal for dig selv.
Han siger:

 

livet handler hele tiden om fokus.
Forestil dig, at du er i et rum med en sort væg og en hvid væg.
Det kan godt være, at den sorte væg trækker mest i dig, men du bestemmer selv, hvor du vil fokusere.

Skal det, du ser, være sort, eller skal det du fokuserer på, være hvidt?

– Christel

 

Af Christel Sonne Rasmussen - 29 jan, 2007

Læs mere i samme kategori:

Personlig gennemslagskraft

Lad ikke tidligere enkeltstående situationer, selvom de kan have været belastende, hæmme dig.
Gennemslagskraft er som mange af de andre stærke ord, der findes indenfor personlig udvikling, et samlet begreb. For heller ikke gennemslagskraft kan købes i pakker i supermarkedet, men er måske derfor netop interessant. Fordi gennemslagskraft er som lykke, som tålmodighed, som selvværd, som respekt, som tilstrækkelighed:

Målsætning – det at nå dine mål i livet

Uanset om vi inspireres af Tv-reklamer eller aviser, en snak med naboen eller en snak med os selv, ja så går en del af menneskenes tid og energi med at huske at drømme og at sætte sig mål.
Og det er godt.
For som mennesker tror jeg, at det har afgørende livskvalitet for os at drømme og blive ved at sætte mål. Og at nå dem, der har virkelig betydning og som skaber et løft for os.

Manglende motivation

Du ved det. Jeg ved det. Alle ved det. Vi er som udgangspunkt ikke klædt på til at kunne håndtere alle situationer, så i løbet af livet stopper vi op uden helt at have en klar fornemmelse af, hvad der er bedst at gøre. Når vi befinder os i en låst situation, et dilemma eller en anden form for svær situation for første gang, vil spekulationerne som regel handle om, hvad man skal gøre, og da man ikke ved dette, kan det hele formørkes og forekomme endnu tungere og uløseligt. Det er her, at mange desværre oplever en manglende motivation.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: