SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Har min kone en elsker? – Har min mand en elskerinde?

Der er en gammel vittighed, som jeg tit har hørt. Det er ikke sådan, at man skraldgriner, når man hører den, for den er alvorstung.
Du får den lige. Måske kender du den også?

Et par kommer til en reception. Der er mange mennesker. God mad, øl vand og vin, god musik. Manden, der holder receptionen, er direktør og receptionen holdes, fordi virksomheden har udvidet. Alle ved, at direktørens kone er syg, så hun er ikke med. Der er en kvinde, der følges med direktøren. Det er en yngre og meget sexuelt tiltrækkende kvinde. Der er tydeligvis amoriner i luften.
Kvinden i det omtalte par siger til sin mand: Hun er da noget flottere end vores elskerinde.

Så kan man jo tolke, som man vil.

Om det er en fælles elskerinde, hun taler om, eller om det mon er hendes måde at sige til sin mand på: Jeg ved godt, at du har en elskerinde.

En elsker eller elskerinde er ikke det samme som at have et one night stand.

At have en elsker eller elsker inde er at have en relation, hvor man kommunikerer og aftaler møder. På hoteller, hjemme hos den ene eller eksempelvis på udenlandsrejser i forbindelse med jobbet. Jeg har før omtalt begrebet ”Local Wife” og ”Home Wife”, som er et begreb, der er opstået i Asien, hvor en del europæiske mænd arbejder igennem længere tid og forsørger en kvinde og hendes børn, men når vedkommende er hjemme, er fokus på familien.

Det kræver noget at have en elsker eller elskerinde.
Og det kræver noget at være elsker eller elskerinde.

I hvert fald hvis den ene part er single, og den anden er i fast parforhold. Det er sjældent, at singlen kan holde ud af at have rollen som ”det tredje hjul” efter en periode. Jeg hørte engang en radioudsendelse med en ældre kvinde, der sagde: ”jeg har en elsker. Han er gift. Han kommer en gang imellem. Jeg vil ikke have ham som mand, og jeg har gjort klart, at jeg ikke vil have gaver og blomster. Vi kan dyrke sex, og så skal han tage hjem. For man må være lidt cool – ellers bliver det noget rod”.

Når det endelig skal være, så kan jeg godt lide denne kvindes udtalelse. Hun havde nemlig forstået og levede efter det, som ikke ret mange kan, nemlig: lad være at forvente andet end god sex, hvis I træder over den moralske grænse det er at have et erotisk forhold, selvom den ene er i fast parforhold.

Det betyder ikke, at jeg grundlæggende sympatiserer med konceptet at have en elsker eller elskerinde. For kun de færreste bliver ikke splittede og uægte kun de færreste formår at tage forholdet som et sexuelt forhold uden at investere følelser og blive fraværende i resten af sin tilværelse. Men fænomenet er jo ikke nyt. Førhen oplever jeg, at der i visse kredse, faktisk var en accept af især elskerinder. Det var en anden tid og nogle andre forudsætninger, der mange gange spillede ind.

Jeg tror, at vi må forholde os til den moderne tid, vi lever i.

Og i stedet for at planlægge elskovsmøder, fordi det er så nemt, når vi eksempelvis er på udenlandsrejser eller har hyppig rejseaktivitet her i Danmark, så hellere få løftet energien på hjemmefronten og få det erotiske liv op at køre.

Når jeg taler med par, hvor manden er blevet afsløret i at have en elskerinde, sker der tit det, at han siger: jamen, min kone har afvist mig så meget, og vores sexliv er gået helt i stå.

Og så kigger han forventningsfuldt på mig i håb om, at nu siger jeg noget til hans kone om, at hun skal stramme op, gøre sig lidt lækker, holde op med at være så sur og brokkende og modtage sin mand.

Det gør jeg også tit, men først stiller jeg spørgsmålet:

Kan du ikke score din egen mand eller kone?

For når der er en elsker eller elskerinde inde over, handler det i grundudgangspunktet sjældent om sex alene.

Det handler i langt højere grad om, at parret er gledet fra hinanden, ikke taler sammen, ikke nyder hinandens selskab, ikke passer på hinanden. Og de temaer er langt mere væsentlige at tale om. Så der bliver ryddet ordentligt op.

Har du en elsker eller elskerinde, er du velkommen til at skrive på min blog.
Man er selv sagt anonym, men din historie kunne evt. kaste lys over også andres situation.

Venlig hilsen
Christel Sonne Rasmussen

Af Christel Sonne Rasmussen - 18 feb, 2008

Læs mere i samme kategori:

Parterapi er ofte en oplagt mulighed efter utroskab

Det er et spørgsmål om at vælge klogt.
Parterapi er ofte en oplagt mulighed efter utroskab.
Hvis begge i et parforhold ønsker at fortsætte i parterapi efter utroskab,
Selvom den ene eller i nogle tilfælde, begge parter, har været utro, vil visse tema være væsentlige at berøre.

God feedback på mænd versus kvinder og utroskab

Er kun mænd utro – forekommer utroskab ikke hos hos kvinder?
Der var en af mine mandlige klienter, der gjorde mig opmærksom på, at jeg havde skrevet mine tekster som om, at det kun var mænd, der er utro. Det var og er en god feedback, og lad mig dog nuancere det billede lidt.

Godt/gode råd: Kom videre efter utroskab

– Hvordan kan jeg være sikker på, at han/hun ikke gør det igen?
Mistroen til partneren kan være svær at slippe, hvis man har oplevet utroskab. Men det kan lade sig gøre at komme videre i sit parforhold, siger terapeut Christel sonne Rasmussen. Hun råder til, at parterne igen får talt fælles værdier igennem. For meget ofte har de levet parallelle liv og glemt at værne om fortroligheden.

Hun har det ad h. til. Han føler sig som jaget vildt. Utroskaben har kilet sig ind imellem dem.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: