SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Henimod motivation

Coaching og motivation – og om henimod motivation.
Den anden drivkraft, der kan bevæge os, eller som vi kan anvende, så vi bevæger os og flytter os i vores liv, er det, der kaldes henimod – motivation.

Det giver sig selv, via udtrykket “henimod – motivation”, at vi når vi er henimod – motiverede, orienterer os henimod noget, der for os er interessant, tillokkende, værdifuldt, givende, fremmende, begejstrende, ideelt mv..

Når vi sidder en varm sommereftermiddag og et af børnene spørger “må vi ikke få en is”, kommer henimod-motivationen frem. Og hvis vi finder det tillokkende at spise dejlig kold is, rejser vi os og gør noget ved det. Henimod er en mere lystbetonet drivkraft, som er den, der bruges, når vi sætter os konstruktive mål. Når vi spørger os selv: hvad vil jeg virkeligt gerne opnå?”, så træder henimod-motivationen til og begynder at generere ideer til løsninger, der er i overensstemmelse med vores værdier for, hvad der virkeligt giver mening at opnå og have inden for egen rækkevidde.

Om det er i vores jobs, eller i vores private liv, i vores fritidsliv eller i forhold til vores egen personlige udvikling eller personlige vækst, er henimod-motivationen toneangivende, når vi drømmer. Når vi overvejer og mærker, hvad vi virkeligt gerne vil have, og når vi tillader os selv at tænke stort. Mennesker, der er gode til at bruge deres henimod-motivation og den enorme mængde energi, der ligger her, er mennesker, der bevidst eller ubevidst gør sig klart, hvad en endnu bedre version af dem selv har og gør, et stykke ude i fremtiden.

En henimod-motivation gør, at vi som mennesker har mere adgang til vores glæde, vores tro på os selv, og har fat i en virketrang og et initiativ.

For at teste, hvor din henimod-motivation gør sig gældende, kan du stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Hvad vil jeg virkeligt gerne opnå?
  • Hvad ønsker jeg at bevæge mig henimod, så det er en realitet om 1 år?
  • Hvad ønsker jeg at have som en mere integreret og vital del af mit liv, om 1 år?
  • Hvad har jeg virkeligt lyst til?

Nu, hvor du har læst om både væk-fra motivation og henimod-motivation, har du formentligt haft en indre dialog om, at du genkender begge motivationsformerne. Og at den ene sjældent udelukker den anden. Hvorfor det er så vigtigt at vide, om vi motiveres ved at bevæge os væk fra eller henimod noget, er, at vi gør tingene forskelligt, alt afhængigt af, om vi er primært væk fra eller primært henimod-motiveret.

Tænk på følgende lille hverdagseksempel.

Når du beskæftiger dig med almindelige pligter som tøjvask eller madlavning, betaling af regninger mv., hvordan udfører du så disse pligter?

Er det, der driver dig, at “Det her skal bare overstås” (væk fra motivation)
eller
“Når jeg er færdig med det her, bliver det skønt at kunne slappe af” (henimod-motivationen).
Hvis man har besluttet sig for at dyrke mere motion, er det interessant at tænke over, hvad der får én til at opretholde sit træningsprogram.

Er det, at man vil af med de overflødige kilo nu. Eller er det at man glæder sig til at komme til stranden til sommer og føle sig mere fri og tilfreds med sig selv?
Og måske du vil sige: ja, det er da lidt af begge dele. For sådan er det med mange ting. Vi vil både væk fra noget og kommer jo, som regel, dermed henimod noget andet.

Men der, hvor det er mest interessant at afklare sin egen motivationsstrategi, er når man er i gang med en proces eller et projekt, og har sat sig sit mål, – og så går i stå. Da er det fremmende at vide, om man skal huske sig selv på alle de ulemper, man nu er ved at bevæge sig væk fra, for igen at komme på sporet, eller om man skal huske sig selv på alle de fordele, man får inden for rækkevidde, via denne proces. For så vil man igen kunne generere den energi, der skal til, for at få taget hånd om det, der gier mest mening og dermed følelsen af sammenhæng.

Hilsen
Christel Sonne Rasmussen

Af Christel Sonne Rasmussen - 17 jun, 2007

Læs mere i samme kategori:

Personlig gennemslagskraft

Lad ikke tidligere enkeltstående situationer, selvom de kan have været belastende, hæmme dig.
Gennemslagskraft er som mange af de andre stærke ord, der findes indenfor personlig udvikling, et samlet begreb. For heller ikke gennemslagskraft kan købes i pakker i supermarkedet, men er måske derfor netop interessant. Fordi gennemslagskraft er som lykke, som tålmodighed, som selvværd, som respekt, som tilstrækkelighed:

Målsætning – det at nå dine mål i livet

Uanset om vi inspireres af Tv-reklamer eller aviser, en snak med naboen eller en snak med os selv, ja så går en del af menneskenes tid og energi med at huske at drømme og at sætte sig mål.
Og det er godt.
For som mennesker tror jeg, at det har afgørende livskvalitet for os at drømme og blive ved at sætte mål. Og at nå dem, der har virkelig betydning og som skaber et løft for os.

Manglende motivation

Du ved det. Jeg ved det. Alle ved det. Vi er som udgangspunkt ikke klædt på til at kunne håndtere alle situationer, så i løbet af livet stopper vi op uden helt at have en klar fornemmelse af, hvad der er bedst at gøre. Når vi befinder os i en låst situation, et dilemma eller en anden form for svær situation for første gang, vil spekulationerne som regel handle om, hvad man skal gøre, og da man ikke ved dette, kan det hele formørkes og forekomme endnu tungere og uløseligt. Det er her, at mange desværre oplever en manglende motivation.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: