SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Kvinder, coaching og selvudvikling

Selvudvikling og personlig udvikling gælder både kvinder og mænd, men da der stadig er en overvægt af kvinder, der konsulterer mig, har jeg lyst til at fortælle lidt om, hvor der er en forskel, når det er kvinder, der opsøger coaching.

Et af de temaer, der går igen som en gængs problematik, er det at have nedprioriteret sig selv til fordel for børn, mand, job mv. Det er ikke altid klart for den enkelte, at fokuspunktet bliver at prioritere sig selv på en sund og oprigtig måde, for problematikken kan i sin enkelhed være sløret af følelser og tilstande, som man ikke selv kan gennemskue. Blandt andet på grund af, at det er et integreret og tidligt grundlagt mønster.

Mange kvinder beskriver deres nuværende situation som:

 • Jeg har ikke noget selvværd; synes altid, at andre er vigtigere end mig.
 • Min mand dominerer over mig og respekterer mig ikke
 • Jeg har læst mange bøger om assertionstræning, men det lader til, at jeg ingen gennemslagskraft har.
 • Jeg går med en evig vrede i mig, er anspændt og let at irritere, og jeg har svært ved at slappe af.
 • Jeg vil gerne føle mig mere fri og glad, men når jeg gør noget, som udelukkende er for mig, føler jeg dårlig samvittighed.
 • Jeg er så udmattet om aftenen, efter arbejde og pligter og samvær, at jeg dratter om ved 21-tiden men så vågner jeg ved 3-tiden og kan ikke sove mere. Jeg spekulerer ikke på noget specielt, men den manglende søvn fortæller mig , at jeg er ude af balance”.
  “når nogen siger noget uretfærdigt eller kompromisløst, som jeg gerne vil svare på, bliver jeg mundlam. Jeg får altid ideen om, hvad jeg skulle have sagt flere timer senere. Og så er det jo for sent.
 • Jeg kan ikke lide mit udseende, sammenligner mig med de unge og smukke piger, og synes, at min krop udelukkende er i forfald. Det har taget sexlysten fra mig. Hvem har dog lyst til at være sammen med sådan en gammel krage? Problemet er bare, at jeg har brug for en mand i mit liv, somehow.
 • Jeg kan godt se, at jeg er lidt “dørmåtte” derhjemme, men jeg kan også godt lide at være den, der har styr på alting. Det er bare irriterende, at min mand og mine børn ikke tager noget af sig selv.
  osv. osv..

Der er, som du kan læse, mange afarter og grene, der springer af den samme problematik. Kvinder, der af forskellige grunde, nedprioriterer sig selv, bliver vrede og frustrerede og mange gange vender kritikken indad. Kvinder, der selvom de har kontrol på et plan, ingen indflydelse oplever at have i kommunikation og relationel sammenhæng. Kvinder, der ikke kan se eller mærke deres eget værd og knokler rundt for at i hvert fald omgivelserne er i orden. Når der nu er så meget kaos indeni.

Jeg fortæller tit følgende lille metafor, som du hermed er inviteret til at læse.
Og vid, at coaching kan fremme både eget selvbillede, evnen til at kommunikere klart og tydeligt, afklaring af nuværende livsværdier, og helt enkelt sagt. At man ser sig selv på niveau med alle andre.

En gammel historie:

En stamme med mænd og kvinder havde deres egen boplads. Ved aftentide plejede de at sidde i en cirkel, med hver deres lille bål foran sig. Til at holde sig varme ved, og til at holde dyr på afstand.De sad og talte, sang og lyttede til historier i denne cirkel.
En aften kom en fremmed vandrende til bopladsen. Han spurgte, om han måtte sidde med i cirklen og fik ja. Efter et stykke tid, fattede en af de yngre kvinder og han interesse for hinanden. De blinkede til hinanden med øjnene, og de smilede til hinanden. Med et par håndbevægelser indbød manden den unge kvinde til at komme og sidde hos ham i cirklen. De talte og hyggede sig sammen. Da mørket faldt på, elskede de og faldt i søvn.
Næste morgen vågnede kvinden. Manden var væk. Taget videre på sin færd.
Hun frøs. Og gik tilbage til sin egen plads. Hendes bål var gået ud, og der var ingen gløder tilbage, fordi hun ikke havde holdt liv i det igennem natten. Nu måtte hun, rystende af kulde og ked af, at manden allerede var væk, finde nyt brænde og starte med at bygge bålet op.

Hold ild i dit bål. Det kan du ikke, hvis du udelukkende underlægger dig en mands behov. Find en balance. For dit bål er dit bål.

Venlig hilsen

Christel

Af Christel Sonne Rasmussen - 23 jun, 2007

Læs mere i samme kategori:

Personlig gennemslagskraft

Lad ikke tidligere enkeltstående situationer, selvom de kan have været belastende, hæmme dig.
Gennemslagskraft er som mange af de andre stærke ord, der findes indenfor personlig udvikling, et samlet begreb. For heller ikke gennemslagskraft kan købes i pakker i supermarkedet, men er måske derfor netop interessant. Fordi gennemslagskraft er som lykke, som tålmodighed, som selvværd, som respekt, som tilstrækkelighed:

Målsætning – det at nå dine mål i livet

Uanset om vi inspireres af Tv-reklamer eller aviser, en snak med naboen eller en snak med os selv, ja så går en del af menneskenes tid og energi med at huske at drømme og at sætte sig mål.
Og det er godt.
For som mennesker tror jeg, at det har afgørende livskvalitet for os at drømme og blive ved at sætte mål. Og at nå dem, der har virkelig betydning og som skaber et løft for os.

Manglende motivation

Du ved det. Jeg ved det. Alle ved det. Vi er som udgangspunkt ikke klædt på til at kunne håndtere alle situationer, så i løbet af livet stopper vi op uden helt at have en klar fornemmelse af, hvad der er bedst at gøre. Når vi befinder os i en låst situation, et dilemma eller en anden form for svær situation for første gang, vil spekulationerne som regel handle om, hvad man skal gøre, og da man ikke ved dette, kan det hele formørkes og forekomme endnu tungere og uløseligt. Det er her, at mange desværre oplever en manglende motivation.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: