SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Mobiltelefoner kan afsløre utroskab.

Da der er vinterferie lige nu, og jeg derfor har nogle tiltrængte fridage, er der jo god tid til både at tænke og reflektere over mobiltelefoner og utroskab.

Jeg har nogle refleksioner, jeg gerne vil dele med jer.
Det springer af temaet utroskab, som jeg jo arbejder med flere gange om ugen, når jeg har par i behandling.

Jeg har bemærket, at den tendens, som har udviklet sig gennem de senere år, er, at flere og flere former for utroskab udvikler sig via sms, mails eller via diverse internet-profiler, som partnere lægger op.

Hvad der i en startfase kan virke som en uskyldig kommunikation for mange, kan med lynets hast udvikle sig til en både tæt og intim kommunikation, som jo så bl.a. holdes skjult for partneren – og så er rutscheturen i gang.
Dette fænomen er fremherskende i 9 ud af 10 tilfælde i min praksis for tiden.

Og det får mig til at tænke mange tanker.

For det første oplever jeg, at den person, som starter med at sende og modtage sms, mails eller anden form for kommunikation, ikke selv kalder det utroskab. Jeg er meget opmærksom på at afklare, hvordan den enkelte definerer denne skjulte kommunikation. Og har med tiden hørt mange definitioner som “det var jo bare en uskyldig flirt”, “jeg kendte jo ikke vedkommende, så jeg kunne skrive mine inderste tanker ned, for tanker er jo toldfri”, “jeg kunne ikke stoppe det, da det var igang”, “det var bare et pusterum i hverdagen og i et lidt kedeligt ægteskab, hvor sexlivet var gået i stå” “man kan ikke gøre for, at man bliver forelsket”
Ja, forklaringerne er mange, og grunden til, at jeg overhovedet spørger efter disse, er for at finde ud af, hvordan den part, der har været utro, har legaliseret det over for sig selv. For uden denne indre retfærdiggørelse, ville man ikke have fortsat en proces som en kommunikation og et eventuelt senere samvær, af så intim karakter, at den ville have bedst af at have foregået hjemme i det parforhold, man stadig er en del af.
osv osv.

Men for det andet. Når partneren opdager dette, og det sker jo i en del tilfælde, så er balladen der – og da med god grund. For hvad den ene ser som en uskyldig handling, berører jo den svigtede part meget dybt og er følelsesmæssigt sårende. Og dermed er der lige præcist og med et slag åbnet for en manglende tillid, en følelse af manglende loyalitet og manglende engagement til at løse problemet der, hvor det er opstået, nemlig i eget parforhold.
Vågn op, alle I som ukritisk bruger jeres mobiltelefon og jeres mail til at “flirte uskyldigt”.
Bemærk, at selv det, der forties, kan gøre skade.

Og afvej med jer selv, om det er det værd.

Se det eventuelt som at i det øjeblik, at I bliver ved med at sende og modtage sms, intime mails og beskeder med videre, ja så træder du med en del af din bevidsthed ud af dit parforhold. Så du ikke med hånden på hjertet kan sige, at du er din partner tro. Jeg har intet imod, at folk fantaserer – det er da helt normalt og menneskeligt, men når fantasien bliver en aktiv handling, er det jo netop ikke en fantasi længere. Så er der et game i gang. Og 10 mod 1 på, at de færreste kan overskue konsekvenserne af dette game i begyndelsen…
Jeg tænker tit, at folk misforstår, hvad samvittighed er. Som mennesker har vi en samvittighed. Og vi ved, hvordan det føles, når vi har god samvittighed, og når vi føler dårlig samvittighed.

Den dårlige samvittighed kan vi vel næppe undgå i vores liv. Men vi kan se den dårlige samvittighed som den del af vores system, der er vores pejlemærke. Den dårlige samvittighed kommer jo kun, når vi gør noget, der ifølge vores egne grundværdier ikke er okay. Og når vi indirekte ikke opfører os ordentligt over for vores partner eller andre medmennesker.
Jeg har talt med et hav af mennesker, der tror, at hvis de bare forsøger at fortrænge bevidst, ja så forsvinder den dårlige samvittighed med tiden. Nej, det gør den ikke. For sindet har brug for at balancere sig selv, og vil med de signaler, der overhovedet kan komme op til overfladen, forsøge at gøre opmærksom på, at man ikke lever i overensstemmelse med sig selv.

Så lyt med store ører, når den dårlige samvittighed melder sig. Tag den indre kommunikation som en langt mere væsentlig kommunikation end den, du evt. har ført med sms-partnere mv. din samvittighed vil have dig til ai tanke, ord og handling at være så ordentlig som overhovedet mulig, så du kan stå ved dig selv og den, du ser i spejlet hver morgen. Og du kan ikke flygte fra denne samvittighed. Den er her, og det bliver den heldigvis ved med. Og hvis du har haft lidt for hyppig sms- og anden- kontakt udenfor dit ægteskab eller parforhold, så lov dig selv ikke at blive en af de aber, der sidder med hænderne for enten øjnene, ørerne og den tredje sidder med hænderne for munden. Du sætter som den part, der har været lidt for flirtende med videre, dig selv i en situation, hvor du holder dig selv i et jerngreb, hvor du enten eller både og hverken vil se, høre eller tale. Det er lidt af et moralsk budskab, det her, men moral ligger mig på sinde. Fordi vi som mennesker bare bliver nødt til at opføre os ordentligt over for hinanden. Det er ikke noget specielt kristent budskab, blot et budskab fra en terapeut, der tit tænker “hvad er dog, menneskenes børn gør ved hinanden” – og sig selv.

Måske har du bemærket, at mennesker med dårlig samvittighed både kan virke mere aggressive, mere jaloux, mere tavse end de plejer at være.

Måske har du ikke bemærket det. Jeg har.
Skriv endelig løs.

For måske har du også fundet din partners mobil med et utal af ukendte numre, måske har du selv deltaget i et sådant game og overset, at det altid er muligt at slette både på mobilen og computeren. Det er dig, der vælger. Så kom ikke og sig, at det var svært at stoppe, når det først var i gang. For ligesom der aldrig kommer en god dag at blive skilt på, som en af mine veninder sagde forleden, ja så kommer der heller ikke en dag ude i fremtiden, hvor det er lettere at stoppe en “forbudt” kommunikation end lige nu.

ciao

Af Christel Sonne Rasmussen - 19 jan, 2006

Læs mere i samme kategori:

Parterapi er ofte en oplagt mulighed efter utroskab

Det er et spørgsmål om at vælge klogt.
Parterapi er ofte en oplagt mulighed efter utroskab.
Hvis begge i et parforhold ønsker at fortsætte i parterapi efter utroskab,
Selvom den ene eller i nogle tilfælde, begge parter, har været utro, vil visse tema være væsentlige at berøre.

God feedback på mænd versus kvinder og utroskab

Er kun mænd utro – forekommer utroskab ikke hos hos kvinder?
Der var en af mine mandlige klienter, der gjorde mig opmærksom på, at jeg havde skrevet mine tekster som om, at det kun var mænd, der er utro. Det var og er en god feedback, og lad mig dog nuancere det billede lidt.

Godt/gode råd: Kom videre efter utroskab

– Hvordan kan jeg være sikker på, at han/hun ikke gør det igen?
Mistroen til partneren kan være svær at slippe, hvis man har oplevet utroskab. Men det kan lade sig gøre at komme videre i sit parforhold, siger terapeut Christel sonne Rasmussen. Hun råder til, at parterne igen får talt fælles værdier igennem. For meget ofte har de levet parallelle liv og glemt at værne om fortroligheden.

Hun har det ad h. til. Han føler sig som jaget vildt. Utroskaben har kilet sig ind imellem dem.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: