SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Mod eller krigstraumer.

Der er mange, der ønsker at føle sig mere modige.
Netop fordi, at mod hyppigt ses som en af de ressourcer, der er en modsætning til at være bange.
Jeg vil fortælle en case, som har haft berørt mig.

Da jeg hyppigt har udstationerede soldater i min praksis, fik jeg en dag en historie, der har berørt mig, og som jeg ofte anvender som en metafor.

En soldat var i 2 år udstationeret i et krigsområde. Hans primære opgave var at være livvagt for en højtstående officer.
Det var et job, der krævede stor årvågenhed og opmærksomhed, og et job, der var spækket med risici, for der var snigskytter, bomber, raketangreb m.m.
Sagen bliver yderligere farvet af, at han hjemme i Danmark havde sin kone og to små sønner. Så da vi gennemgik han historie og de situationer, der havde været meget barske for ham, var der et spørgsmål, der naturligt meldte sig i mig.
Jeg spurgte ham: “hvordan turde du?”
Og han svarede: “jeg er jo soldat”.
“Det er jeg klar over”, sagde jeg, “men hvilke andre overvejelser gjorde du dig”.
For han havde fortalt, hvor bange han havde været, hvordan koldsveden tit havde løbet ned af ham osv.
Og så svarede han “Førhen har jeg i mit liv været lidt af en “chicken”. Har altid undgået store udfordringer, har altid hoppet over, hvor gærdet var lavest, har undgået konflikter osv., og jeg gjorde mig klart”, sagde han, “at nu måtte jeg gøre noget for at kunne se mig selv i øjnene”. “nu måtte jeg finde mit mod og bevise over for mig selv, at jeg turde være en levende mand og et levende menneske”.Og så tilføjede han:

  • Det at være modig betyder jo ikke, at man ikke er bange.
  • Mod er jo ikke det samme som frygtløshed.

Og det var stort og enkelt sagt.
For han har nemlig ret, denne skønne soldat.
Han stod der, selvom han var super – bange, men han stod der, fordi, at han kunne se, at det gav ham noget andet og mere, og at så måtte det at være bange følge med.

Jeg tænker tit på ham, for han tog fat i sit liv og samlede sig. I en situation, som man ikke engang ville turde tænke igennem.
Og jeg tænker på ham stort set hver eneste gang der kommer en klient til mig og siger, at de er bange for det ene eller for det andet, og indirekte eller direkte giver udtryk for, at de vil have angsten væk.

Lær at kunne være usikker og sæt dig et mål, der er højere, siger jeg tit. For så kan man bære selv at være usikker indimellem.

Som Sofia Manning også meget fint skriver i sin bog “Coaching”, så er det en daglig gave at øge og opretholde sin egen selvrespekt.
Tænk over det.

-Christel

 

Af Christel Sonne Rasmussen - 19 nov, 2006

Læs mere i samme kategori:

Foredrag kursus – workshop i eksamensangst

Flere gymnasieelever har kontaktet mig på det seneste omkring eksamensangst.
De har beskrevet, at de har gået på eksamenskurser bl.a. via deres studievejledere, og eleverne har givet udtryk for stor frustration.

Foredrag om forberedelse til eksamen mundtligt og skriftligt

Foredrag om eksamensangst og håndtering af dette.
Det er i ungdommen, at det starter. Eksamen begynder at blive en del af skoleforløbet, og fra kun at have været en elev, der har skullet modtage og præstere i det kendte klassemiljø, er man med et udfordret og skal til eksamen, skriftligt som mundtligt.

Personlig gennemslagskraft

Lad ikke tidligere enkeltstående situationer, selvom de kan have været belastende, hæmme dig.
Gennemslagskraft er som mange af de andre stærke ord, der findes indenfor personlig udvikling, et samlet begreb. For heller ikke gennemslagskraft kan købes i pakker i supermarkedet, men er måske derfor netop interessant. Fordi gennemslagskraft er som lykke, som tålmodighed, som selvværd, som respekt, som tilstrækkelighed:

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: