SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

FISH modellen.

Den allermest solgte managementbog I verden er den bog, der omhandler FISH – modellen.
En model, som hvis du søger den på Google, handler om et fiskemarked I Seattle, USA, der har formået at skabe og efterleve en enkel filosofi, der dels har gjort dem verdensberømte, dels har givet stor anerkendelse og inspiration for utallige virksomheder verden over.
FISH – modellen eller filosofien er, at der er 4 punkter, der gør sig gældende, for at arbejdspladsen fungerer.

FISH! – modellens fire læresætninger:

  • Vælg din holdning. Hvis du venter dig det værste, finder du det overalt.
  • Gør andre glade. Verden bliver et bedre sted, det øjeblik du handler med tanke for at betjene andre.
  • Vær nærværende. Vær til stede i situationen. Det andet menneske fortjener dit nærvær.
  • Leg. Leg giver fornyet energi og fÃ¥r kreativiteten til at sprudle.

FISH – modellen indebærer, at der må være det legende element i en virksomhed. At der er plads til det indre legebarn, at der er plads til at glædes og grine, at der er plads til med opmærksomhed og tilstedeværelse at se noget nyt og spændende i hver eneste situation.

Som virksomhed, hvis overlevelse bygger på, at det er væsentligt at yde service over for kunderne, at gøre sig klart, at man ønsker at gøre kunderne glade. Ikke kun tilfredse, men glade. Og at tage ejerskab for, at det har man selv en indflydelse på.

Det betyder, at man på fiskemarkedet i Seattle ikke fokuserer pÃ¥, hvor mange fisk, man får solgt (og man får solgt mange fish, for det er et tilløbsstykke af den anden verden), men måden, man fik solgt fiskene på
At man med glimt i øjet og interesse i den enkelte kunde fik løftet stemningen og fik afleveret en oplevelse.

Tilstedeværelsen og det, der på nydansk kaldes commitment, handler om at være fokuseret på, at man vil skabe en god dag/en sjov dag/en oplevelsesrig dag mv. ikke sådan, at alt skal være en lev, der udelukker seriøsitet og ansvarlighed, for også de ansatte i fiskemarkedet erkender og ved, at der er pligter, der skal gøres. Men at man går det med en entusiasme og ene energi, der netop gør en forskel. Så man ikke afventer, hvornår der kommer en kunde, der vil købe, men sørge for, at stemningen er åben og interesseret, glad og inspirerende, når der kommer en kunde.

At man engagerer sig således, at man selv vælger, at “det her vil være en god dag”, fordi man erkender, at det fokus ganske enkelt gør forskellen.

Det er en enkel sandhed i stresshåndtering og i virksomhedsledelse, at lederen gør en forskel. At lederen eller ledelsen er kulturbærere. Hvilket betyder, at netop ledelsen må afgøre, om de vil følge successtrategien, som er, at

  • Vi vil lege
  • Vi vil gøre folk/kunder glade
  • Vi vil være tilstede, og synlige i virksomheden
  • Og, vi vil vælge en holdning, dag for dag, der gør menneskene omkring os klart, at den gode dag er at foretrække frem for den dårlige dag.

Det lyder enkelt.

Og det er enkelt. Det er livskunst på et organisatorisk plan.
Det kræver en indsats. Og den indsats skal foretages hver dag. Men alle vinder. Og det er jo det, vi vil og har brug for.

DISH og FISH minder interessant nok om hinanden.
Og vores produkt efter FISH – modellen og gør livet for enhver, der ønsker det, både lettere og mere ubesværet.

– Christel

 

Af Christel Sonne Rasmussen - 19 nov, 2006

Læs mere i samme kategori:

Psykoterapi

Psykoterapi kan dække over mange forskellige grene af samtaleterapi.
At være psykoterapeut og udføre psykoterapi er ikke en beskyttet titel i Danmark, som for eksempel det at være psykolog er. Derfor kan det være gavnligt, når man ønsker at få kastet lys over problemstillinger i sit liv, at undersøge, hvilken form for psykoterapi, der passer bedst til ens personlighed og problematik.

Vinterdepression – Vinterdeprimeret.

Når dagene bliver kortere, og lyset mindskes, er der adskillige danskere,
der udvikler en vinterdepression og bliver “lidt” vinterdeprimeret

En Vinterdepression kan ikke sidestille med en almindelig depression, men det ligger i ordets forstand, at man med en vinterdepression under huden vil føle sig modløs, energiforladt primært bevæger sig i det melankolske og triste felt

depression – depressioner

Der er i de senere år i Danmark kommet en stor åbning i forhold til depressioner, og at det nu er ”ret almindeligt” at få en depression også at kunne tale åbent om en depression – altså at føle sig deprimeret

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: