SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Om selvværd og begrænsende overbevisninger

Som nævnt i et tidligere dokument, er det muligt via coaching at opbygge og forstærke fornemmelsen af selvværd.
Og som tidligere nævnt sker dette bl.a. via coaching ud fra det, der kaldes begrænsende overbevisninger.

Mange mener, at alle, når de når en vis alder, har et sæt begrænsende overbevisninger. Som vi nogle gange og nogle gange ikke er bevidste om. Overbevisninger, som er grundlagt ud fra situationer, hvor vi ikke havde adgang til vores ressourcer, og/eller overbevisninger, som vi har kopieret fra andre, eksempelvis vores forældre i løbet af opvæksten.

Begrænsende overbevisninger er med andre ord “et sæt leveregler”, som vi mange gange godt ved bremser os ned, men som vi har svært ved at få has på.
Nogle gange er et menneske selv bevidst om sine begrænsende overbevisninger, og andre gange ikke. Det er derfor bl.a. coachens opgave at lytte ind til de forudsætninger/begrænsende overbevisninger, som ligger til grund for en reaktion eller uhensigtsmæssig adfærd.

I de processer, jeg har gennemført, hvor coaching og selvudvikling, coaching og selvtillid og coaching og selvværd er i fokus, har nedenstående overbevisninger, som har vist sig at være begrænsende, været et af punkterne.

Måske du fra dit eget liv kan genkende nogle af disse.

 • Jeg kan ikke huske.
 • Der kan ske så meget, og jeg har altid fornemmelsen af, at der lurer noget omkring det næste hjørne.
 • Det skal være skidt, før det kan blive godt.
 • Jeg fortjener ikke, at nogen behandler mig godt.
 • Andre mennesker er vigtigere end mig
 • Man kan ikke stole på nogen
 • Man ved, hvad man har, men ikke hvad man får
 • Min partner synes garanteret, at alle andre er mere spændende end mig, for jeg er bare sådan en kedelig type
 • Jeg kan godt stole på min partner, men ikke på alle de singlekvinder, der findes derude
 • Jeg tror ikke, at jeg kan komme i betragtning til de jobs, der virkeligt interesserer mig
 • Jeg er altid uheldig
 • Når jeg skal fremlægge noget, er jeg sikker på, at de andre synes, at jeg er både svag og dum
 • Som leder er jeg ikke klog nok
 • Hvis man ikke er jaloux, elsker man ikke et andet menneske højt nok

Og dette er blot et lille udpluk af nogle af de begrænsende overbevisninger, jeg har mødt i den seneste måned.

Der er flere af slagsen, og som udenforstående, der ikke er følelsesmæssigt involveret, kan mange af disse overbevisninger virke enøjede og uigennemtænkte. Men “sidder man i den mentale saks”, kan bl.a. coaching være fremmende for netop at nå punktet for, hvornår man synes, at det er nok, at en begrænsende overbevisning driver én; i stedet for at man driver en ny og mere støttende overbevisning frem.

Fokuspersonen vælger selv, hvilket tankesæt, der vil virke mere givende for dem. Og det, der foregår i coachingen er ikke, at én overbevisning blot erstatter en tidligere, som kunne man ændre overbevisninger med et fingerknips. Coachingen handler derimod om, hvordan man er langt mere bevidst i de respektive situationer, hvor overbevisningen før har grebet fat og at man konkret arbejder med attitude og kropsholdning for at holde fast i en mere fremmende og støttende overbevisning.

Det er muligt. Og det er et stykke arbejde, der er værd at gøre. Fordi jeg bl.a. mener, at overbevisninger hyppigt er kopierede tankesæt, som måske har været nødvendige at tænke på et tidspunkt, men som er grundlagt i en anden tidsepoke og under andre forudsætninger, hvorfor der mange gange slet ikke er nogen mening i, at man opretholder en begrænsende attitude.

Coaching handler ikke om at uddybe, hvor overbevisningen stammer fra. Men at finde den, og afklare, hvad man kunne ønske sig at føre bevis for i stedet for at føre bevis for en begrænsning.

Det spændende ved coaching og overbevisninger med hensyn til opbygning af selvværd, er at “energien følger med fokus”. Og at vi får øje på det, vi tror på. Det vil sige, at et menneske, der tror på, at andre mennesker er vigtigere end hende selv, vil få dette bekræftet. Og det er en spændende opdagelsesrejse at bemærke, hvad der sker, når en person i blot en uge overvejer og fokuserer på, at “jeg er lige så vigtig/værdifuld som enhver anden”.

En overbevisning er jo først en overbevisning, når man har ført bevis, og har en samlet bevisbyrde. Og hvis man fokuserer på noget andet, end man plejer, vil man se og mærke noget andet, end man plejer.

Den mest enkle måde at anskue dette på, er ved at overveje.
Hvis man altid har kigget efter blå ting, vil det være vanskeligt at fortælle, hvor mange røde ting, man har set.
Så:

Ønsker du at arbejde med dit selvværd og gamle overbevisninger via coaching, og har dette afsnit om begrænsende overbevisninger talt til dig, er du velkommen til kontakte mig.

Hilsen
Christel sonne Rasmussen

Af Christel Sonne Rasmussen - 20 jun, 2007

Læs mere i samme kategori:

Personlig gennemslagskraft

Lad ikke tidligere enkeltstående situationer, selvom de kan have været belastende, hæmme dig.
Gennemslagskraft er som mange af de andre stærke ord, der findes indenfor personlig udvikling, et samlet begreb. For heller ikke gennemslagskraft kan købes i pakker i supermarkedet, men er måske derfor netop interessant. Fordi gennemslagskraft er som lykke, som tålmodighed, som selvværd, som respekt, som tilstrækkelighed:

Målsætning – det at nå dine mål i livet

Uanset om vi inspireres af Tv-reklamer eller aviser, en snak med naboen eller en snak med os selv, ja så går en del af menneskenes tid og energi med at huske at drømme og at sætte sig mål.
Og det er godt.
For som mennesker tror jeg, at det har afgørende livskvalitet for os at drømme og blive ved at sætte mål. Og at nå dem, der har virkelig betydning og som skaber et løft for os.

Manglende motivation

Du ved det. Jeg ved det. Alle ved det. Vi er som udgangspunkt ikke klædt på til at kunne håndtere alle situationer, så i løbet af livet stopper vi op uden helt at have en klar fornemmelse af, hvad der er bedst at gøre. Når vi befinder os i en låst situation, et dilemma eller en anden form for svær situation for første gang, vil spekulationerne som regel handle om, hvad man skal gøre, og da man ikke ved dette, kan det hele formørkes og forekomme endnu tungere og uløseligt. Det er her, at mange desværre oplever en manglende motivation.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: