SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Når parforholdet mangler et løft, er der mange, der går i parterapi.

Men i situationer, hvor begge parter ønsker at blive sammen og ønsker at forbedre deres indbyrdes samliv, er coaching af par en mulighed.
På min hjemmeside www,sonnerasmussen.dk jeg har som parterapeut mangeårig parterapeutisk erfaring, og med mine coach-kompetencer har udviklet et koncept for coaching af par, så jeg har meget at byde på..

Hvorfor coache par?

Mange coaching-sessioner handler om at få defineret eller re-defineret, hvilke værdier, der er i spil eller mangler at blive sat i spil.
I coaching af par, hvor udgangspunktet er, at parret bliver sammen og sammen kommer videre på en bedre måde, er følgende spørgsmål en del af coachingen:

Hvad får dig til at leve og trives som det menneske og som den mand/kvinde, du er
og
Hvad vil du ikke leve uden i dit parforhold
og
Hvad lægger du vægt på i dit parforhold
og
I hvilke sammenhænge synes I, at I lykkes?”

De, som kender til værdiarbejde, vil øjeblikkeligt kunne se, at disse spørgsmål peger henimod at afdække vigtige kvaliteter og dermed værdier. Så der efterfølgende kan coaches på, hvordan hver enkelt og hvordan man sammen konkret får disse værdier levendegjort i tale og handling.

Coaching af par er en spændende og givende opgave.

Det kan være både dilemmahåndtering, konflikthåndtering og kommunikation, der arbejdes med. Ligesom lyst, prioritering og opdragelse af børn kan være temaer. Faktisk er ingen temaer hverken for små eller for store, blot parret er indstillet på at have et fokus på at sætte mål og arbejde fremadrettet. Det betyder ikke, at fortiden er glemt, men coaching af par er ikke terapi, hvorfor coachen har fokus på at søge de situationer, der er lykkedes.
Og coachen har fokus på at afklare, hvilken læring og indsigt, parret kan drage af tidligere “fejl”, så læringen, men ikke de dystre stunder fra fortiden, bæres med.

Coaching af par er en gave til ens parforhold. Blandt andet på grund af, at mange par har travlt med:

  • projekt job
  • projekt børn
  • projekt selvrealisering
  • projekt familieaktiviteter
  • projekt fritidsinteresser
    mv., og det er ok at have travlt.

Mange gange betyder det dog desværre, at prioriteringen af partneren glider i baggrunden, og at man derfor, mange gange ufrivilligt, kommer til at signalere, at man tager sin partner for givet. Og så kan det forekomme, at resignationen, tristheden, vreden, frustrationen mv. begynder at kile sig ind imellem den enhed, som man engang var. Og da det kan være besværligt selv at vide, hvordan man kommer bedre og mere berigede videre, kan netop coaching være ideelt i en sådan sammenhæng.

Bemærk, at jeg ikke laver afklaring med hensyn til, om to partnere skal fortsætte sammen. Coaching af par forudsætter, at parret indstiller sig på at få det, der virker knap så godt, og det der virker godt, til at virke endnu bedre.
I den seneste tid har coaching af par handlet om at fastlægge nogle konstruktive retningslinier, så begge parter oplever, at de vokser sammen i stedet for, at den ene føler at han/hun løber foran …

I den seneste tid har coaching af par også handlet om at drøfte, hvilke værdier, parret er enige om, og hvilke værdier der er individuelle.

Og i den sidste tid har coaching af par også handlet om hver enkelt partner reflekterer over og beslutter, hvad han/hun kan gøre, for at glæde sin partner. for mange gange er det at glæde den anden, ubetinget, så man ikke står og forventer, at man også selv får noget tilbage, en af de ting, der skaber et mærkbart løft. Netop taget i betragtning af, at de allerfleste par i deres forelskelsesfase netop var gode til ubetinget at anerkende og glæde hinanden, og at det mange gange er denne uselviske kvalitet, der er blevet mangelvaren på parrets “indre købmandshylde”.

Hilsen
Christel

Af Christel Sonne Rasmussen - 26 jun, 2007

Læs mere i samme kategori:

Tjekliste

Denne tekst skriver jeg, i den periode i Danmarkshistorien, hvor landet er i en form for undtagelsestilstand, grundet Corona-virus.
Jeg har en fornemmelse af, at det vil berøre mange par og familier, når mange opholder sig mere hjemme og er mere sammen.
Jeg tror, at det blandt andet betyder, at det bliver mere tydeligt, hvordan du og I har det sammen, når alt kommer til alt.

Personlig gennemslagskraft

Lad ikke tidligere enkeltstående situationer, selvom de kan have været belastende, hæmme dig.
Gennemslagskraft er som mange af de andre stærke ord, der findes indenfor personlig udvikling, et samlet begreb. For heller ikke gennemslagskraft kan købes i pakker i supermarkedet, men er måske derfor netop interessant. Fordi gennemslagskraft er som lykke, som tålmodighed, som selvværd, som respekt, som tilstrækkelighed:

Målsætning – det at nå dine mål i livet

Uanset om vi inspireres af Tv-reklamer eller aviser, en snak med naboen eller en snak med os selv, ja så går en del af menneskenes tid og energi med at huske at drømme og at sætte sig mål.
Og det er godt.
For som mennesker tror jeg, at det har afgørende livskvalitet for os at drømme og blive ved at sætte mål. Og at nå dem, der har virkelig betydning og som skaber et løft for os.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: