SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Stress, reduktion og håndtering

Stress kommer jo som bekendt af det engelske/amerikanske udtryk “to string/a string” og skal derfor ses som en sammensnøring eller rettere: at det, der normalt er i spil, er snøret sammen.
Når jeg derfor tager stress, reduktion og håndtering meget seriøst, gennemgås de tre faser inden for stress.

Det gennemgås, hvordan stress indvirker på vores fysik, psyke, sociale liv og arbejdsliv. Desuden gennemgås den enkeltes kendskab til egne stress-signaler, således at hver person i virksomhed er bekendt med, hvad de kan være opmærksomme på og agere i forhold til.

En ting er at vide, hvordan stress indvirker, og en anden ting er at kunne forebygge og reducere stressbelastningen, i den enkelte og i et team/i en virksomhed, generelt betragtet.

Når jeg derfor tager stress, reduktion og håndtering meget seriøst, gennemgås de tre faser inden for stress. Det gennemgås, hvordan stress indvirker på vores fysik, psyke, sociale liv og arbejdsliv. Desuden gennemgås den enkeltes kendskab til egne stress-signaler, således at hver person i virksomheden er bekendt med, hvad de kan være opmærksomme på og agere i forhold til.

En ting er at vide, hvordan stress indvirker, og en anden ting er at kunne forebygge og reducere stressbelastningen, i den enkelte og i et team/i en virksomhed, generelt betragtet.

Derfor redegør jeg for princippet om ligevægten og balancen imellem aktivitet og de-aktivitet; hvordan man holder pauser, der også opleves som pauser, og hvordan man vender hjem fra arbejde, uden at slæbe det med sig og omvendt: hvordan man tager på arbejde uden at slæbe eventuelle belastninger fra privatlivet med sig.

Jeg inviterer til et bredt kendskab til stresshåndteringsteknikker, så det er muligt i enhver situation, uanset om man er alene eller sammen med andre, har kontrol over selv at kunne bremse ned og forbinde sig med den indre ro og/eller genskabe det overblik, der gør, at man atter kan agere, kanske travlt, men ikke stresset.

Der vil således være værktøjer, der er tanke-værktøjer. Der vil være værktøjer, der orienterer sig imod den fysiske tilstand, som åndedrætsteknikker og fysisk afspænding samt søvnteknikker. Der vil være værktøjer, der orienterer sig imod, at den enkelte kan skabe en større følelse af sammenhæng. Og ligeledes vil der være sociale værktøjer, så det er håndterligt at formidle sine budskaber, evt. til en stresset kollega eller leder – og vide, at man bliver hørt og forstået.

Det er dermed en bred vifte af viden, teori og udfyldning af individuel stresstest, der er med til at klæde den enkelte og virksomheden på, så det at bemærke stress, begribe stress, reducere stress og håndtere stress er muligt og konkret, som stresset, som kollega, som leder.

Hilsen
Christel Sonne Rasmussen

Af Christel Sonne Rasmussen - 27 jun, 2007

Læs mere i samme kategori:

Foredrag i at formulere en stresspolitik.

Der laves rygepolitik i stort omfang i Danmark for tiden. Mange af disse rygepolitikker er enkle, fordi det er så konkret med røg, og fordi så mange undersøgelser peger på, at røg er usandsynligt farlig. Derfor er der rygepolitikker, der forståeligt nok indeholder et forbud mod røg.

Personlig gennemslagskraft

Lad ikke tidligere enkeltstående situationer, selvom de kan have været belastende, hæmme dig.
Gennemslagskraft er som mange af de andre stærke ord, der findes indenfor personlig udvikling, et samlet begreb. For heller ikke gennemslagskraft kan købes i pakker i supermarkedet, men er måske derfor netop interessant. Fordi gennemslagskraft er som lykke, som tålmodighed, som selvværd, som respekt, som tilstrækkelighed:

Målsætning – det at nå dine mål i livet

Uanset om vi inspireres af Tv-reklamer eller aviser, en snak med naboen eller en snak med os selv, ja så går en del af menneskenes tid og energi med at huske at drømme og at sætte sig mål.
Og det er godt.
For som mennesker tror jeg, at det har afgørende livskvalitet for os at drømme og blive ved at sætte mål. Og at nå dem, der har virkelig betydning og som skaber et løft for os.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: