SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Parcoaching.

Da jeg har udført parterapi i mange år, og har udvidet mine kompetencer med coaching og stresscoaching er formen på mit arbejde med par blevet beriget.
At jeg nu coacher par gør, at processerne i et forløb intensiveres, og de respektive par går hjem med helt konkrete værktøjer, som de kan benytte sig af hjemme hos dem selv.

Parcoaching – Coaching af par er en spændende opgave.
Kunsten som coach er at skabe god tillid og kontakt med hver af parterne. Dette ansvar tager jeg som coach helt og fuldt på mig, og det er ligeledes min opgave at have præcist den interesserede og undersøgende holdning, der gør, at hver af parterne bliver udfordret og kommer til at reflektere over egen andel eller mangel på samme.

Der er mange mekanismer i gang, når et par sætter sig for at tale om og se på deres fælles historie, fælles ønsker og fælles kommunikation. Og mange giver udtryk for, at det er befriende at få en tredje part til at lytte og anskue deres situation uden alle de følelser og støttende og begrænsende overbevisninger, som man jo bygger op igennem tiden.
Jeg har udviklet mit helt eget koncept indenfor parcoaching. Et koncept, der er baseret på de allerbedste og mest virkningsfulde, enkle teorier og realiserbare modeller.
Grunden til dette, er at der udover at være mange mekanismer i spil, også er fællestræk.
Jeg har på bedste og mest virkningsfulde vis samlet de værktøjer og redskaber, der gør, at det par, der modtager coaching, får serveret en ny og beriget referenceramme, så de har mulighed for, især i deres kommunikation, at gøre det, der virker i stedet for at blive ved at gentage de samme mønstre..

De punkter, jeg har i mit eget koncept, er punkter, der omhandler:

 • Håndtering af dilemmaer
 • Krisers betydning
 • Kommunikation, at kunne lytte og forstå
 • Værdier og opbygning af disse
 • Kammeratskab, venskab og partnerskab
 • Kærlighed
 • Tilgivelse
 • Ansvarlighed og modenhed
 • Drømme og mål
 • Hverdagsprioriteringer
 • Fokus, på det der virker, og ikke på det, der ikke virker

Jeg er klar over, at alle par er forskellige. Og er også klar over, at de mekanismer, der bevæger sig imellem to mennesker, der holder af hinanden, har nogle lighedspunkter. Tænker man over ordet “FORSKELLIGHED“, som er et begreb, mange par peger på, og deler man ordet op, ja så står der både FORSKEL og LIGHED, og lige her har sproget en kattelem ind til en større indsigt, end man mange gange selv er i kontakt med i hverdagens rytme.

For mange peger på, at det måske er fordi, at de er så forskellige, at det går galt.
Min holdning er, at det mener jeg ikke. Det er ikke forskellen, der gør, at mennesker ikke kan tale sammen, fokuserer vi på forskellene, og tænker vi dem som noget, der adskiller os, ja så er det dette fokus og den deraf følgende kommunikation, der gør, at der opstår distance.
Men når man tænker over, hvor forskellige og unikke alle mennesker er, og at der er mange, der formår at kommunikere, så er det mere berigende at coache parret med hensyn til at lytte, tale, forstå og grine med hinanden. Ikke fordi de skal være enige, for enhver pris, men for at den respektfulde lytning og respons er det, der gør forskellen.

Jeg oplever tit i coaching af par, at:
Mange par gerne vil fortælle om hele deres historie.

Jeg oplever tit i coaching af par, at:
Et eksempel kunne være, at en kvinde græder og siger, at hun oplever, at hendes mand slet ikke forstår hende, og at han ikke lytter til hende.
Han svarer, før jeg når at stille uddybende spørgsmål, at “det har hun altså ikke ret i han gør alt, hvad han kan for at forstå hende, men han kan bare ikke gå op i de bagateller, hun taler om”.
Og lige her er mønsteret jo fuldstændigt tydeligt. Selvom den gode mands hensigt og selvoplevelse er, at han da forstår hende, så kommer han utilsigtet til at nedvurdere hende, når han kalder det, hun har på hjerte, for bagateller.
En sådan indsigt gør en stor forskel, når parterne får øje på det..

Jeg oplever tit i coaching af par, at:
Der er en stor overraskelse over, at det ikke var så hårdt og svært,

Jeg oplever tit i coaching af par, at:
Mange undres over, at jeg ikke uddeler skideballer og bebrejdelser.
Min vanlige respons er, at det har jeg ingen grund til eller interesse i. Og at det klarer de jo selv fint foruden mig..

Jeg oplever tit,i parcoaching at:
Det giver stor mening at arbejde med værdier og gøre hver især bevidst om, hvad det er for kvaliteter, de ønsker at integrere i tanke, tale og handling.

Jeg synes, at man skal kontakte en parcoach, når det knager i parforholdet. Og også gerne før. Jeg synes, at langt flere mennesker bør overveje, om deres parforhold ikke burde være omdrejningspunktet i deres tilværelse, og kan indimellem undres over, at mange først vælger at gøre noget, når det er blevet stridbart .

Jeg tror, at denne tendens vil ændres i løbet af nogle år.
Grunden til denne antagelse er, at der er så mange sublimeringsprojekter i gang i menneskenes liv, at turen også vil komme til parforholdet.

– Christel

 

Af Christel Sonne Rasmussen - 6 mar, 2007

Læs mere i samme kategori:

Tjekliste

Denne tekst skriver jeg, i den periode i Danmarkshistorien, hvor landet er i en form for undtagelsestilstand, grundet Corona-virus.
Jeg har en fornemmelse af, at det vil berøre mange par og familier, når mange opholder sig mere hjemme og er mere sammen.
Jeg tror, at det blandt andet betyder, at det bliver mere tydeligt, hvordan du og I har det sammen, når alt kommer til alt.

Personlig gennemslagskraft

Lad ikke tidligere enkeltstående situationer, selvom de kan have været belastende, hæmme dig.
Gennemslagskraft er som mange af de andre stærke ord, der findes indenfor personlig udvikling, et samlet begreb. For heller ikke gennemslagskraft kan købes i pakker i supermarkedet, men er måske derfor netop interessant. Fordi gennemslagskraft er som lykke, som tålmodighed, som selvværd, som respekt, som tilstrækkelighed:

Målsætning – det at nå dine mål i livet

Uanset om vi inspireres af Tv-reklamer eller aviser, en snak med naboen eller en snak med os selv, ja så går en del af menneskenes tid og energi med at huske at drømme og at sætte sig mål.
Og det er godt.
For som mennesker tror jeg, at det har afgørende livskvalitet for os at drømme og blive ved at sætte mål. Og at nå dem, der har virkelig betydning og som skaber et løft for os.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: