SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Præstationsangst. – Coaching af præstationsangst – præsentationsangst

Lad dig ikke begrænse af noget, der let kan forandres.
Præstationsangst – præsentationsangst er noget de fleste af os kender til, eller har hørt om.

Præstationsangst er et fænomen, der kan dræne megen energi.
I arbejdet med coaching af ledere og medarbejdere falder talen på præstationsangst og usikkerhed ved at præstere, lige så hyppigt som talen falder på arbejdsglæde og motivation. Og ligeledes falder talen på præsentationsangst, som er usikkerhed i sammenhænge, hvor man vil skal præsentere noget nyt, også tit.

I det følgende beskrives, hvordan jeg forholder mig til begge disse fænomener, der i mange tilfælde overlapper hinanden.

Præstationsangst er et fænomen, der kan dræne megen energi, og som kan hæmme megen virketrang. Og er derfor værd at tage fat om, også selvom det hyppigt skaber følelser af flovhed og tilstande af selvbebrejdelse.

Coaching og præstationsangst kan indeholde flere aspekter.

Dels kan der fokuseres på den individuelle person og coaches med henblik på at kunne håndtere de situationer, som også på forhånd kan udløse præstationsangst.
Dette kan opfølges af videooptagelser, der tydeligt afspejler personens proces.

Dels kan der coaches med henblik på at forstærke fokuspersonens kompetencer med hensyn til præsentationsteknik.
Så vedkommende føler sig klædt på og sikker i sammenhænge, hvor det er nødvendigt at præstere og præsentere.

De to aspekter udelukker naturligvis ikke hinanden.
Og igen er det værd at understrege, at uanset om omdrejningspunktet i coaching er præsentationsangst eller præsentationsteknik eller et helt tredje, ja så er både processen og resultatet vigtigt. Og at man efter en coaching altid har sin egen personlige handleplan, der enkelt og konstruktivt er med til at sikre, at de næste skridt er både bæredygtige og fremadrettede.

Et eksempel:

En direktør er pludseligt begyndt at blive utilpas i situationer, hvor han har ordet, og hvor alles blikke er vendt imod ham.
Han har været i denne situation utallige gange, uden problemer, og forstår ikke, hvad det er, der sker, og har svært ved at håndtere situationen.
Han vil gerne kunne føle sig sikker og rolig igen. Vil gerne kunne tænke “det skal nok gå”, før han tager til møder, og vil gerne kunne have den gode ro i maven, som han plejede at have.

Dette coachingforløb strakte sig over 3 samtaler. Dels for at få drøftet, hvilke aspekter, der havde haft indflydelse på det tidspunkt, hvor præstationsangsten opstod. Dels for at udfordre de begrænsende overbevisninger, fokuspersonen havde bygget op med hensyn til præstationsangst.
De følgende coaching – sessions fokuserede på stresshåndtering og på at forberede sig mentalt til præstationssituationer. Til at øge motivationen og “det her kan jeg da godt” -tilstanden.
Aftalen er, at vedkommende kontakter Uni Coaching.dk igen, hvis der opstår problemer.

Andre gange viser det sig, at coaching vedr. præsentationsangst hyppigere drejer sig om manglende kompetencer inden for præsentationsteknik.
I sådanne situationer, hvor en fokusperson giver udtryk for, at han/hun føler sig mangelfuld og altid frygter at gå i stå det samme sted, orienterer coachingen sig på at afdække de ressourcer og kompetencer,, personen allerede har, ligesom undervisning i formidling og præsentation er i højsædet.

Præsentationsteknik handler bl.a. om:

  • Disposition.
  • Mental forberedelse.
  • AI- konceptet.
  • Håndtering af uforudsete begivenheder.
  • Værdier og personlig stil.

Når en fokusperson bevidstgøres om ovennævnte kompetencer og brugbare modeller, vil det klæde vedkommende på i situationer, hvor frygt, usikkerhed, tvivl og præsentationsangst førhen dominerede.

Har du spørgsmål vedr. præstationsangst eller præsentationsangst og coaching er du naturligvis velkommen til at kontakte mig for nærmere information.suscipit. Mauris egestas elit quis pharetra mollis. Duis magna mauris, tempus sed lectus vel, pellentesque interdum ante. Proin et iaculis diam. Nam hendrerit a libero et venenatis. Praesent fringilla augue ante, sit amet rhoncus enim auctor sit amet. Nunc sagittis, eros non volutpat lacinia, ex ipsum sagittis orci, sit amet vulputate ex diam vitae massa. Nunc hendrerit dignissim turpis tempus feugiat. Quisque lorem nulla, eleifend at iaculis eu, finibus vitae tellus. Integer nec tellus et diam ullamcorper porttitor. Ut mattis auctor nisi tempor vehicula. Donec sed ligula ut nibh eleifend dignissim. Donec at pharetra purus.

Af Christel Sonne Rasmussen - 17 jun, 2019

Læs mere i samme kategori:

Personlig gennemslagskraft

Lad ikke tidligere enkeltstående situationer, selvom de kan have været belastende, hæmme dig.
Gennemslagskraft er som mange af de andre stærke ord, der findes indenfor personlig udvikling, et samlet begreb. For heller ikke gennemslagskraft kan købes i pakker i supermarkedet, men er måske derfor netop interessant. Fordi gennemslagskraft er som lykke, som tålmodighed, som selvværd, som respekt, som tilstrækkelighed:

Målsætning – det at nå dine mål i livet

Uanset om vi inspireres af Tv-reklamer eller aviser, en snak med naboen eller en snak med os selv, ja så går en del af menneskenes tid og energi med at huske at drømme og at sætte sig mål.
Og det er godt.
For som mennesker tror jeg, at det har afgørende livskvalitet for os at drømme og blive ved at sætte mål. Og at nå dem, der har virkelig betydning og som skaber et løft for os.

Manglende motivation

Du ved det. Jeg ved det. Alle ved det. Vi er som udgangspunkt ikke klædt på til at kunne håndtere alle situationer, så i løbet af livet stopper vi op uden helt at have en klar fornemmelse af, hvad der er bedst at gøre. Når vi befinder os i en låst situation, et dilemma eller en anden form for svær situation for første gang, vil spekulationerne som regel handle om, hvad man skal gøre, og da man ikke ved dette, kan det hele formørkes og forekomme endnu tungere og uløseligt. Det er her, at mange desværre oplever en manglende motivation.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: