SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Små Sikre Synlige Succeser

Skab trygge rammer – Effekten ses straks.
Som leder er der mange aspekter at forholde sig til. Og i en hverdag med budgetter, innovative tiltag og kundekontakt, kan det være svært at få tid til at “tage temperaturen” på medarbejdernes stress og tryghedsniveau. De stunder, hvor man har mulighed for at tale med sine medarbejdere, må derfor bruges optimalt.

I kontakten med medarbejdere, ved du som leder, at du forventes at lede, og også selv har et behov for, at medarbejderne tager personligt ejerskab for de funktioner og opgaver, de er sat til og i gang med.

For at være en god leder, der skaber bl.a. trygge rammer, må du bestræbe dig på at have en coachende tilgang til dine medarbejdere. På den måde at forstå, at du har en positiv nysgerrighed og kan stille de gode spørgsmål, der skaber og opretholder fokus på det, der har vigtighed i den aktuelle situation og på den korte som den lange bane.

Hvis du ikke føler dig klædt på til de fire nøgleområder, som ledelse drejer sig om, når temaet er “at skabe og opretholde trygge rammer, fysisk som personligt”, kommer Uni Coaching gerne til dig som leder, individuelt, eller til ledelsesgruppen.

Det, vi mener, har interesse i enhver ledelsesstil, er:

  • Fokus
  • Feedback
  • Valg
  • Værdier

Det er enkelt at få disse abstrakte begreber gjort konkrete og integrerbare, i en kort dialog, som ved medarbejderudviklingssamtalerne. Du har brug for som leder at vide, hvad der foregår både personale- og produktionsmæssigt. Kunsten er at stille de rigtige spørgsmål og her ud fra at kunne fokusere på det, der skaber det største løft, overkommeligt og realiserbart, for den enkelte og for virksomheden.

Et lille kig ind i coachingens verden vil klæde dig på til at være “the why-guy”, som det bl.a. kaldes af Anthony Robbins. “hvordan” -attituden er den attitude, der fokuserer på, hvad det er, der ønskes, og hvordan man kommer derhen, overkommeligt og realiserbart. For dig som leder er det væsentligt at gøre dig klart, hvilke spørgsmål, der genererer et fokus hos en enkelte, i stedet for at beklage eller bebrejde, hvorfor eventuelle mål ikke allerede er nået, eller hvorfor motivationen forekommer dalende.
Som leder er det af stor vigtighed, at du kan registrere det, der foregår i den aktuelle situation og kan guide dine medarbejdere, så de hver især tager personligt ansvar for egne funktioner. Når du kan registrere den aktuelle situation som leder, og på en imødekommende og respektfuld måde giver udtryk for dette og via dine spørgsmål sætter et nyt fokus, gør du både dig selv, din virksomhed og dine medarbejdere en stor tjeneste.

Måske forekommer dette en kende abstrakt, men jeg håber, at vi har vakt din interesse. For naturligvis er det muligt at løfte enhver situation, man befinder sig i.
Og netop som leder er det animerende og motiverende at bemærke en lidt fastlåst situation. For det er her, at lederegenskaberne jo kan komme virkeligt til udtryk.

Og det er her, at man kan lave det, som ethvert menneske har brug for, nemlig:

Små
Sikre
Synlige
Succeser

Hilsen
Christel Sonne Rasmussen

Af Christel Sonne Rasmussen - 11 apr, 2007

Læs mere i samme kategori:

Personlig gennemslagskraft

Lad ikke tidligere enkeltstående situationer, selvom de kan have været belastende, hæmme dig.
Gennemslagskraft er som mange af de andre stærke ord, der findes indenfor personlig udvikling, et samlet begreb. For heller ikke gennemslagskraft kan købes i pakker i supermarkedet, men er måske derfor netop interessant. Fordi gennemslagskraft er som lykke, som tålmodighed, som selvværd, som respekt, som tilstrækkelighed:

Målsætning – det at nå dine mål i livet

Uanset om vi inspireres af Tv-reklamer eller aviser, en snak med naboen eller en snak med os selv, ja så går en del af menneskenes tid og energi med at huske at drømme og at sætte sig mål.
Og det er godt.
For som mennesker tror jeg, at det har afgørende livskvalitet for os at drømme og blive ved at sætte mål. Og at nå dem, der har virkelig betydning og som skaber et løft for os.

Manglende motivation

Du ved det. Jeg ved det. Alle ved det. Vi er som udgangspunkt ikke klædt på til at kunne håndtere alle situationer, så i løbet af livet stopper vi op uden helt at have en klar fornemmelse af, hvad der er bedst at gøre. Når vi befinder os i en låst situation, et dilemma eller en anden form for svær situation for første gang, vil spekulationerne som regel handle om, hvad man skal gøre, og da man ikke ved dette, kan det hele formørkes og forekomme endnu tungere og uløseligt. Det er her, at mange desværre oplever en manglende motivation.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: