SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Udfordringer – at håndtere modstand i livet

Personlig coaching og udfordringer – At håndtere modstand.
Jeg har i de mange år, hvor jeg har arbejdet med menneskers personlige problematikker, personlige udvikling og personlig vækst ofte undret mig over, at mange tror, at de “stegte duer flyver ind i munden på dem”. Det gør de ikke. Og for at nuancere billedet en kende og eksemplificere mit lidt provokerende billede må jeg sige, at jeg bemærker en tendens, hvor mange blot vil have fjernet deres problem, blot vil have problemet fuldstændigt væk, uanset om det er en tankerække, en følelse eller en udenforstående faktor, fordi der så ligger en antagelse om, at så bliver alt jo godt.

Igen.
Min baggrund for at skrive om dette emne, er at jeg har nogle pointer.
For min pointe er ikke, at jeg ikke godt kan følge eller forstå de mennesker, der har så stort et håb om at få det bedre. Det kan jeg godt. Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at man har døjet så meget med en overbevisning, en tilstand som angst eller modløshed, en forvirrende og belastende chef, kollega eller kæreste, at man ikke orker mere og har nået et udmattelsespunkt.

Hvad er så min pointe?

Min pointe er, at når man er i gang med en personlig coaching og personlig vækst, hvor man sætter sig mål, ja så er det givende at gøre sig en ting helt klart, nemlig:

Vi har virkeligheden med som medspiller.
Selvom vores mål er nøjagtigt og præcist formuleret.
Selvom vores mål er realiserbart, og vi har adgang til de ressourcer, interne som eksterne, som vi har brug for at komme i mål.
Selvom vi har sat os et mål, der har absolut vigtighed og også er accepteret af vores omgivelser, ja så har vi fortsat virkeligheden med som medspiller.
Det betyder på det praktiske plan, at vi ligeså godt kan indstille os på at blive “forstyrret” på vejen mod vores mål. For der vil komme uforudsete og uventede “indspark fra højre”, uanset hvor godt vi planlægger og målsætter. Og heldigvis for det.
Lad mig give et par eksempler på dette, for der er endnu en pointe i dette dokument. For at komme til den, må du læse videre..

Eksempler på, at vi har virkeligheden med som medspiller, og altså kan forvente indefra som udefrakommende “forstyrrelser” kan være:

  • En person vil tabe sig 20 kilo. Er begyndt at motionere regelmæssigt og holder sig til sund og ikke – fedende mad, drikker masser af vand og er godt på vej til at indfri de forskellige delmål. Nu inviteres personen så til 2 konfirmationer, et bryllup og en årlig hyggetur med “gutterne”. Dette kan forekomme som en bremse, som en streg i regningen, for nu kan planen ikke overholdes så let.
  • En person ønsker en højere løn. I den personlige coaching øges personens strategier for en styrket selvsikkerhed, en tro på at det kan lade sig gøre, ligesom at personen er sikker på sine argumenter. Den dag, hvor der holdes møde med chefen, siger denne dog nej.
  • En person arbejder i den personlige coaching med præstations og eksamensangst. Processen går godt, og personen føler sig mere og mere modstandsdygtig med hensyn til de mundtlige eksaminer, der ligger forude. Førhen har personen altid haft stor nervøsitet, ubehag og panikagtige tilstande ved mundtlige præstationer. Personen skriver på sin afsluttende opgave med en studiekammerat. De skal sammen til mundtlig eksamen. Kort før aflevering af opgaven, dør studiekammeratens mor, og denne trækker sig fra opgaven og fra eksamen. Tilbage står personen. Det er for sent at koble sig på en anden gruppe. Vedkommende mener ikke at han kan færdigskrive opgaven alene, og den sikkerhed, der lå i at gå til eksamen som en gruppe, er væk..
  • Du og din familie har planlagt en udenlandsrejse i uge 42, som er skolernes efterårsferie. Rejsen er bestilt og betalt. Nu meddeler din vigtigste og største kunde fra USA, at han kommer til Danmark i uge 42, da han er på tur i Europa, og gerne vil have et møde onsdag i uge 42 vedr. det fremtidige samarbejde.
  • I har i familien besluttet jer for at købe en ny bil. Det skal være den model, der kommer sidst på efteråret. I glæder jer og har sparet op til udbetalingen. En efterårsstorm river det halve af taget på jeres hus. Og der er ikke penge til begge udgifterne.

Der er eksempler i hvert eneste menneskeliv og mange af dem. Eksempler på, at selvom der er noget, vi vil, ja så kan virkeligheden af og til enten bremse disse planer ned, eller ændre dem så radikalt, at det mål, der ville nås, bliver væsentligt anderledes.

Der er eksempler i hvert eneste menneskeliv og mange af dem. Eksempler på, at selvom der er noget, vi vil, ja så kan virkeligheden af og til enten bremse disse planer ned, eller ændre dem så radikalt, at det mål, der ville nås, bliver væsentligt anderledes.

Det er sund fornuft og almindelig livsindsigt, men kun de færreste kan sige sig fri for at de ikke ærgrer sig, ikke bebrejder, ikke ængstes, ikke bekymrer sig mv. det må man naturligvis også gerne. Hvad der er vigtigt, er at de erfaringer, man samler sig udfra sådanne livssituationer er væsentlige.
Og med den retrospektive optik knyttet på, mener jeg, at den modstand, som vi møder, kan have endog vital betydning for os. Jeg mener ikke, at vi skal opsøge modstand eller det, som jeg tidligere i dette dokument har kaldt “forstyrrelser”. Men min pointe er, at vi vil gavne os selv og vores egne vækstproces og livskvalitet væsentligt, hvis vi indstiller os på at lære noget af modstanden, i stedet for straks at kategorisere den som:

  • jeg er også altid uheldig
  • der er heller ikke noget, der lykkes for mig
  • er der ikke det ene, så er der det andet
  • det nytter ikke at sætte mål, for der kommer altid noget i vejen
  • de andre har det meget lettere end mig
    osv. osv..

I mit personlige liv, hvor jeg i mit arbejdsliv er forfatter, coach, psykoterapeut, parterapeut, formidler og foredragsholder, og i mit privatliv er mor, datter, søster, veninde og tilligemed er blind grundet en øjensygdom, ved jeg, hvad det vil sige at blive “forstyrret” i sine planer, mål og drømme. Jeg ved, primært grundet min blindhed, at jeg dagligt konfronteres med afmagt. Og jeg har for længst “knækket den nød”. Jeg har opøvet den fleksibilitet, som det giver ikke at kunne se på det fysiske plan, og attituden, der har været bæredygtig, er attituden til, at jeg kan se og møde enhver oplevelse forventet eller uventet som en episode, jeg kan lære af. Modstand er for mig blot en kærkommen anledning til at stoppe op og åbne en uventet gave. Og for at dette ikke skal blive for rørstrømsk, og du tænker “hold da op, nu pudser coachen da virkelig sin glorie”, og for at du heller ikke behøver at overveje, om det vil hjælpe dig, hvis du fik et synshandicap, vil jeg i den kommende tid, skrive om modstand og modstandsdygtighed, indsigt og håndtering under min kategori ”personlig coach”.

Fordi det er vigtigt at gøre op med naive og eskapistiske forestillinger om, at træerne vokser ind i himlen, at de stegte duer flyver ind i munden, og også at nuancere begrebet, der i flæng nævnes, nemlig “at hvad man ikke dør af, bliver man stærkere af “.

God læselyst
Christel Sonne Rasmussen

Af Christel Sonne Rasmussen - 8 apr, 2007

Læs mere i samme kategori:

Personlig gennemslagskraft

Lad ikke tidligere enkeltstående situationer, selvom de kan have været belastende, hæmme dig.
Gennemslagskraft er som mange af de andre stærke ord, der findes indenfor personlig udvikling, et samlet begreb. For heller ikke gennemslagskraft kan købes i pakker i supermarkedet, men er måske derfor netop interessant. Fordi gennemslagskraft er som lykke, som tålmodighed, som selvværd, som respekt, som tilstrækkelighed:

Målsætning – det at nå dine mål i livet

Uanset om vi inspireres af Tv-reklamer eller aviser, en snak med naboen eller en snak med os selv, ja så går en del af menneskenes tid og energi med at huske at drømme og at sætte sig mål.
Og det er godt.
For som mennesker tror jeg, at det har afgørende livskvalitet for os at drømme og blive ved at sætte mål. Og at nå dem, der har virkelig betydning og som skaber et løft for os.

Manglende motivation

Du ved det. Jeg ved det. Alle ved det. Vi er som udgangspunkt ikke klædt på til at kunne håndtere alle situationer, så i løbet af livet stopper vi op uden helt at have en klar fornemmelse af, hvad der er bedst at gøre. Når vi befinder os i en låst situation, et dilemma eller en anden form for svær situation for første gang, vil spekulationerne som regel handle om, hvad man skal gøre, og da man ikke ved dette, kan det hele formørkes og forekomme endnu tungere og uløseligt. Det er her, at mange desværre oplever en manglende motivation.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: