SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Bekymringer – coaching og bekymringer.

Om bekymringer har Mark Twain engang udtalt:
Jeg har i mit liv haft mange bekymringer, men det er kun de færreste af dem, der er blevet til noget.

Som coach og som menneske kan jeg godt lide dette citat. Fordi det i al sin enkelhed beretter om bekymringer, set i et retrospektivt lys.

For hvem kender ikke til at bekymre sig. At sidde på arbejdet og frygte, at der er sket noget med børnene. At ligge i sin seng om natten, vågne op og bekymre sig om ledermødet næste dag. At gennemgå sine bankudskrifter og begynde at bekymre sig om, hvordan det hele skal gå, hvis der kommer flere uforudsete udgifter. Blot for at nævne nogle få i den endeløse række af bekymringer, som mange mennesker ufrivilligt plages af.

At bekymre sig er primært en mental aktivitet. Der dog hurtigt spreder sig til både krop og følelser.
Bekymringer er at forestille sig katastrofescenarier og at have svært ved at give slip på disse og atter gøre sig nærværende her og nu.
Bekymringer kan være direkte kopieret fra en omsorgsfuld, men lidt “pylret” mor eller far, der tit sagde “pas nu på”.
Jeg solidt klædt på til at coache på temaet “Bekymringer”.
Og ved, at det, som er afgørende, er at kunne sætte et nyt fokus, så den enkelte bliver klar over, hvad det er man ønsker at kunne, i stedet for at bekymre sig.

Og nogle af de svar/temaer som undertegnede adskillige gange har coachet, er temaer som:

  • Jeg vil kunne stole på, at jeg kan skabe kontrol i enhver situation.
  • Jeg vil kunne være nærværende i den situation, jeg befinder mig i.
  • Jeg har sikkerhed og overblik.
  • Jeg stoler på, at mine relationer selv har ressourcer til at håndtere de udfordringer, de møder
  • Jeg vil kunne forestille mig fremtidige situationer, så jeg oplever, at jeg kan glæde mig til disse, i stedet for at bekymre mig”.
    osv. osv..

Hvis du genkender dig selv som en bekymret type, eller som en person, der bruger al for megen energi på at bekymre dig, så overvej coaching. fordi du ved nærmere eftertanke virkeligt vil kunne se, hvad alle disse bekymringer har kostet dig, og at du har betalt en høj pris.

Du vil se, at det mange gange er nytteløst at bekymre sig, men at bekymringerne er blevet en vane, som ikke er så svær at slippe, men som du har brug for nye vinkler for at kunne perspektivere.

Jeg tænker, at al coaching er gavnende med hensyn til bekymringer.
Fordi det må være et “must” at bringe sig selv i den tilstand, hvor man i stedet for at lade sig bremse ned eller blokere af bekymringer, skaber det fokus, der gør, at hvor man før bekymrede sig, nu bevidst baner vej for nye og langt mere konstruktive tankegange.

Gør noget ved det nu, inden bekymringen bliver til frygt og angst.
For det kan ganske enkelt ikke betale sig.

Med venlig hilsen

Christel Sonne Rasmussen

Af Christel Sonne Rasmussen - 15 jun, 2007

Læs mere i samme kategori:

Personlig gennemslagskraft

Lad ikke tidligere enkeltstående situationer, selvom de kan have været belastende, hæmme dig.
Gennemslagskraft er som mange af de andre stærke ord, der findes indenfor personlig udvikling, et samlet begreb. For heller ikke gennemslagskraft kan købes i pakker i supermarkedet, men er måske derfor netop interessant. Fordi gennemslagskraft er som lykke, som tålmodighed, som selvværd, som respekt, som tilstrækkelighed:

Målsætning – det at nå dine mål i livet

Uanset om vi inspireres af Tv-reklamer eller aviser, en snak med naboen eller en snak med os selv, ja så går en del af menneskenes tid og energi med at huske at drømme og at sætte sig mål.
Og det er godt.
For som mennesker tror jeg, at det har afgørende livskvalitet for os at drømme og blive ved at sætte mål. Og at nå dem, der har virkelig betydning og som skaber et løft for os.

Manglende motivation

Du ved det. Jeg ved det. Alle ved det. Vi er som udgangspunkt ikke klædt på til at kunne håndtere alle situationer, så i løbet af livet stopper vi op uden helt at have en klar fornemmelse af, hvad der er bedst at gøre. Når vi befinder os i en låst situation, et dilemma eller en anden form for svær situation for første gang, vil spekulationerne som regel handle om, hvad man skal gøre, og da man ikke ved dette, kan det hele formørkes og forekomme endnu tungere og uløseligt. Det er her, at mange desværre oplever en manglende motivation.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: