SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Personlig vækst – Coaching og personlig vækst

Der er mange, der især i 1990erne blev interesserede i personlig udvikling.
Jeg selv var en af dem. Og fandt og finder det stadig meget inspirerende at møde ideer, mennesker og nye og berigende vinkler.

At det blev kaldt og mange steder stadig kaldes personlig udvikling, er måske mere en kliche end et gennemtænkt fænomen. Som jeg tit siger, er det at være udviklet det modsatte af at være indviklet, og det er klart, at man søger en personlig udvikling, hvis indre tilstande, tankegange, hæmmende vanemønstre og/eller andre livsomstændigheder forekommer indviklet.

Hvor der i 90erne og i starten af det nye årtusind er tænkt meget ind i terapi, for at fremme den personlige udvikling, er coaching nu ved at bane sig vej.
Og da man ikke behøver at føle sig indviklet, for at konsultere en coach, mener jeg, at begrebet personlig vækst er langt mere brugbart i coaching-sammenhæng.

Coaching og personlig vækst er at:

  • Man kan vokse som voksen
  • Man kan få kastet lys over situationer og vaner, som man er klar til at gøre op med
  • Man kan finjustere og udfolde livsområder som karriere, parforhold, egentilstand, visioner, socialt liv mv
  • Man kan udfordre sig selv og blive udfordret
  • Man kan skabe eller finde den mening, som indimellem kan være en mangelvare
  • Man kan blive bedre ti lat bevare det gode humør og en optimistisk attitutde
  • Man kan blive bedre sig selv
  • Man kan blive bedre til at formidle, præstere, ja kort sagt: lykkes
    Og så videre.

Og det er ikke noget, som kun man kan.
Du kan, jeg kan, alle kan.
Forudsætningen for coaching er, at du er i stand til og rede til at tage ejerskab for dine egne, tanker, følelser og handlinger. At du selv sætter dine egne mål og for en stund lader coachen guide dig i personlig vækst, frem mod målet – eller frem mod målene.
Og det forudsætter, at du er interesseret i personlig vækst. Ikke som et hurtigt og smart fix, men som en givende og ideskabende vandring, frem mod nye oplevelser og nye højder.

Jeg tænker altid på en smuk metafor, når jeg fortæller om noget af det, som personlig vækst handler om for mig.

Nemlig:
Det er med sindet som med faldskærme.
Det virker bedst, når de er åbne.
Et åbent sind, en interesseret nysgerrighed, en lyst til at lære mere, om sig selv og det enorme potentaiale af ressourcer, som vi indeholder. Det er nogle af fællesnævnerne for, hvad personlig vækst omhandler.
Så hvis du gerne vil gøre en forskel, så du føler, at du ikke på det fysiske, men på det personlige plan, vokser som voksen, er coaching et interessant bekendtskab til at skabe en personlig vækst.

Du behøver ikke at være sportsstjerne, specielt karriereminded eller en af dem, som for 10 år siden boltrede dig i den personlige udviklings-arena. Du behøver blot at være dig, som har brug for at få mere greb om det, der virker.

Hilsen

Christel sonne Rasmussen

Af Christel Sonne Rasmussen - 13 jun, 2007

Læs mere i samme kategori:

Personlig gennemslagskraft

Lad ikke tidligere enkeltstående situationer, selvom de kan have været belastende, hæmme dig.
Gennemslagskraft er som mange af de andre stærke ord, der findes indenfor personlig udvikling, et samlet begreb. For heller ikke gennemslagskraft kan købes i pakker i supermarkedet, men er måske derfor netop interessant. Fordi gennemslagskraft er som lykke, som tålmodighed, som selvværd, som respekt, som tilstrækkelighed:

Målsætning – det at nå dine mål i livet

Uanset om vi inspireres af Tv-reklamer eller aviser, en snak med naboen eller en snak med os selv, ja så går en del af menneskenes tid og energi med at huske at drømme og at sætte sig mål.
Og det er godt.
For som mennesker tror jeg, at det har afgørende livskvalitet for os at drømme og blive ved at sætte mål. Og at nå dem, der har virkelig betydning og som skaber et løft for os.

Manglende motivation

Du ved det. Jeg ved det. Alle ved det. Vi er som udgangspunkt ikke klædt på til at kunne håndtere alle situationer, så i løbet af livet stopper vi op uden helt at have en klar fornemmelse af, hvad der er bedst at gøre. Når vi befinder os i en låst situation, et dilemma eller en anden form for svær situation for første gang, vil spekulationerne som regel handle om, hvad man skal gøre, og da man ikke ved dette, kan det hele formørkes og forekomme endnu tungere og uløseligt. Det er her, at mange desværre oplever en manglende motivation.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: