SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Coaching og det at indstille sig på og håndtere overgange.

Ser man det fra en bestemt optik, er der overgange overalt i tilværelsen.
Overgang fra søvn til vågen tilstand. Overgang fra hvile til aktivitet. Overgang fra kendt situation til ny og fremmed situation. Overgang fra komfortzonen til zonen for nærmeste udvikling, som bl.a. den russiske psykolog Vygotsky pegede på. Overgang fra det individuelle til det fælles rum. Overgang fra det private til det faglige. Og så videre og så videre.

Så egentligt kunne man antage, at mennesket er vant til overgange, eller til at gå på broerne, som man billedligt kunne kalde det, men indimellem er der overgange, der får mange til at tøve, nøle og overveje, om det er det rigtige at gå videre eller det rigtige at blive, hvor man er.
Når man befinder sig i en situation, hvor man ikke ved, hvad der er det rigtigste at gøre, står man i et dilemma
Uanset om det er i sit parforhold eller i sit job, kan et dilemma skabe mange spekulationer, søvnforstyrrelser og en slags “limbo”-tilstand, hvor man ikke aner, hvad der er det mest rigtige og/eller det mindst forkerte at gøre.

Jeg har arbejdet med psykoterapi og coaching siden 1994, og har naturligvis som ethvert andet menneske befundet mig i dilemmaer. Især da jeg mistede mit syn, grundet en øjensygdom, og måtte omdefinere mig selv i min verden. fra seende til ikke-seende. Og fra at have mange muligheder til at forstå, at der altid er mindst en mulighed, selv jeg har overset.
Det, at jeg har fundet vej, også selvom der var et betragteligt tab, som dagligt indvirker på mine valg, gør, at jeg blandt andet er garant for, at ethvert dilemma kan løses.

Coaching og dilemmaer.

I dag har jeg coachet en kvinde, der befandt sig i et dilemma. Udefra set kan dilemmaet forekomme enkelt. Kvinden sad i to bestyrelser og havde ganske enkelt hverken tid eller energi til begge, hvorfor hun var nødt til at sige en af bestyrelsesposterne fra. Men det var svært for hende. Indtil vi havde talt situationen igennem, og hun pludseligt klart kunne se og mærke, hvad der var det mest rigtige og/eller det mindst forkerte at gøre
Når vi befinder os i en situation, personligt og/eller fagligt, hvor vi har to valgmuligheder og kan se fordele i begge valg, opstår der et dilemma. Især hvis vi oplever, at vi nødigt vil give afkald på nogle af de værdier, som de respektive situationer repræsenterer.

Det, jeg personligt mener, skaber et dilemma, er at vi som mennesker helst vil have en klar fornemmelse af, hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert at vælge. Men så enkelt er det ikke altid, når vi taler om et dilemma. For vidste vi, hvad der var 100 procent rigtigt at vælge, og 100 procent forkert at vælge, ja så var det jo intet dilemma og så tog vi bare valget.
Det man som coach må guide sin fokusperson, eller den gruppe man arbejder med, til at forstå, er at der er løsninger, der er evt. 80 procent rigtige og 20 procent forkerte, og at det er procentfordeling nok til at tage et valg.
Coaching med hensyn til dilemmaer handler derfor primært om at tale om de fordele og ulemper, de følelser og tanker, der er forbundet med dels den ene og dels den anden løsning. Så fokuspersonen eller fokusgruppen bliver klar over, at det at tage et valg og dermed fokusere er vejen frem, og naturligvis på bekostning af det, der føles mest forkert og mindst rigtigt..

Gør dig klart, at det at befinde sig i et dilemma, påvirker dig.

Det kan slide på os, det kan stjæle vores energi og vores nattesøvn, det kan fratage os vores evne til at være nærværende, og det kan betyde, at vi i mange af vores vågne timer har en indre diskussion.
Så meget må et dilemma aldrig fylde.
I hvert fald ikke for lang tid ad gangen. Handler det eventuelt om, at du ønsker at skifte job, men føler dig bundet til dit nuværende job, fordi dine kolleger er flinke, og fordi det også kan være uroskabende at søge et andet og nyt job, så overvej at tage en coachingsession på din situation.
Fordi du herigennem kan blive klar over, hvad der har virkelig værdi for dig. Fordi du kan blive klar over, at hvis du vælger det nye og lidt ukendte område, ja så er det en overgang, som så mange andre overgange i dit liv. Og hellere overgang end undergang.

Jeg har mødt mennesker, og desværre mange af slagsen, der i årevis har affundet sig med en jobsituation, de ikke var tilfredse med, men fordi situationen var velkendt, blev de i den. Husk, at livet både er for kort og for langt til at fastholde situationer, hvor man er utilfreds. Og husk, at selvom det kræver nogle kræfter at lave et skift, så er det af og til det, der skal til, for at vi ikke kun befinder os i tryghedszonen, men gør os klar til at møde zonen for nærmeste udvikling.

Lad ikke idealtanken om den rigtige løsning bremse dig ned.

Der er altid flere løsninger på den samme problematik. Som regel kan man kun selv få øje på en enkelt løsning. Og derfor kan det være en ide at bestille tid hos en coach, der med effektfulde og nyskabende spørgsmål og vinkler guider dig til at se, hvad der er det mest rigtige og mindst forkerte for dig at gøre.

For du ved det. Og jeg ved det. Alle ved det.

Handling giver forvandling. Og den handling, der er gennemtænkt og i overensstemmelse med vores inderste og oprindelige jeg (Blueprint) vil også kunne føre dig frem til den løsning, der gør, at du om 20 år kigger tilbage og tænker:

“Selv om det var svært, så var det godt, at jeg tog springet”.

For jeg tænker, at det er et mål i sig selv at nærme sig det punkt, som salig Edith Piaf sang om.

Nemlig punktet, hvor man kigger tilbage og ingenting fortryder.

Så står du i et dilemma, eller i en overgang lige nu, privat og/eller jobmæssigt, så gør noget ved situationen, inden den slider så meget på dig, at du føler, at du ikke har noget valg.
For vi har altid et valg. Og der er altid mindst en mulighed, som vi har overset.

Det behøver ikke være terapi at afklare sine mål og drømme. Coaching klarer disse temaer meget mere fremadrettet og dynamisk.

Så: Kan du ikke selv finde vejen, så bestil tid til en karrierecoaching, en lifecoaching, eller en coaching, hvor netop dit dilemma eller din indstilling til en kommende overgang gennemgåes.

Tør du lade være?

Venlig hilsen
Christel Sonne Rasmussen

Af Christel Sonne Rasmussen - 6 jun, 2007

Læs mere i samme kategori:

Personlig gennemslagskraft

Lad ikke tidligere enkeltstående situationer, selvom de kan have været belastende, hæmme dig.
Gennemslagskraft er som mange af de andre stærke ord, der findes indenfor personlig udvikling, et samlet begreb. For heller ikke gennemslagskraft kan købes i pakker i supermarkedet, men er måske derfor netop interessant. Fordi gennemslagskraft er som lykke, som tålmodighed, som selvværd, som respekt, som tilstrækkelighed:

Målsætning – det at nå dine mål i livet

Uanset om vi inspireres af Tv-reklamer eller aviser, en snak med naboen eller en snak med os selv, ja så går en del af menneskenes tid og energi med at huske at drømme og at sætte sig mål.
Og det er godt.
For som mennesker tror jeg, at det har afgørende livskvalitet for os at drømme og blive ved at sætte mål. Og at nå dem, der har virkelig betydning og som skaber et løft for os.

Manglende motivation

Du ved det. Jeg ved det. Alle ved det. Vi er som udgangspunkt ikke klædt på til at kunne håndtere alle situationer, så i løbet af livet stopper vi op uden helt at have en klar fornemmelse af, hvad der er bedst at gøre. Når vi befinder os i en låst situation, et dilemma eller en anden form for svær situation for første gang, vil spekulationerne som regel handle om, hvad man skal gøre, og da man ikke ved dette, kan det hele formørkes og forekomme endnu tungere og uløseligt. Det er her, at mange desværre oplever en manglende motivation.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: