SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Coaching er at træne

En tidligere verdensberømt golfspiller gik med en af sine bedste venner på golfbanen en lørdag. Bare lidt hyggegolf.
Vennen havde en dårlig dag, og så med irritation, hvordan den tidligere verdensmester slog gode slag og pottede i et væk.
Til sidst smed vennen frustreret sin golfkølle i jorden og udbrød: Det er så uretfærdigt. Hver eneste gang vi to spiller sammen, så er du altid heldig.

Den tidligere verdensmester kiggede på ham og sagde:

Ja, er det ikke sjovt. Jo mere jeg træner, jo mere heldig bliver jeg.
Sådan er det med alt her i livet. Og det vil jeg gerne knytte en personlig kommentar til.
Jeg var for nylig på bryllupsrejse. Og udover masser af romantik og sprøde stunder, hørte jeg på en gågade, to forbipasserende snakke sammen. Det var to unge kvinder, og de gik udenfor en af Københavns universitetsbygninger. Jeg fandt af gode grunde aldrig ud af, hvad deres snak handlede om, men hørte, at den ene sagde til den anden “Ja, sådan er det jo. Alt her i livet er en træningssag”.

Jeg har siden smilet for mig selv ved tanken om denne lille livskloge sætning. Alt her i livet er en træningssag. Det er bl.a. derfor, at coaching er værd at overveje. Så man lærer at sætte sig de mål, der fremmer en træning og dermed de resultater, der gør, at tilstande som personlig succes, overskud, begejstring og gå på mod ikke bare er tilstande, man drømmer om, men tilstande, som er mulige at mærke.

Når jeg coacher fokuspersoner, der taler om, at de vil have et bedre humør, kunne bevare deres motivation, ikke tage tingene så tungt eller så personligt, ønsker at fokusere på processer i stedet for løsninger osv., går coachingen ud på at guide den respektive fokusperson til at se og erkende, hvad det er, de selv kan gøre, for at fremme disse tilstande. Og jeg mener helt konkret, at det er afgørende at blive bevidst om, præcist hvilke tanker og hvilket fokus, man selv har indflydelse på at igangsætte og opretholde.

Og jeg mener, at handling giver forvandling, og som Anthony Robbins gang på gang peger på:

Motion makes emotion

Denne lille sætning skal forstås således, at vi ikke skal sætte os ned med hænderne i skødet, og håbe på, at den indre ro eller den indre selvsikkerhed, eller den indre tilstand af lethed, virketrang, overskud, modstandsdygtighed eller lignende kommer af sig selv. Følelser opstår igennem tankehandling og fysiske handlinger. Og derfor mener jeg fortsat og til stadighed, at den fornemste opgave i coaching er at kunne guide den enkelte eller en gruppe til at vide, helt konkret, hvad det er, der virker og hvordan man selv har ejerskab og indflydelse på at igangsætte og opretholde en attitude og adfærd, der sikrer dette.

Hilsen
Christel Sonne Rasmussen

Af Christel Sonne Rasmussen - 9 jun, 2007

Læs mere i samme kategori:

Personlig gennemslagskraft

Lad ikke tidligere enkeltstående situationer, selvom de kan have været belastende, hæmme dig.
Gennemslagskraft er som mange af de andre stærke ord, der findes indenfor personlig udvikling, et samlet begreb. For heller ikke gennemslagskraft kan købes i pakker i supermarkedet, men er måske derfor netop interessant. Fordi gennemslagskraft er som lykke, som tålmodighed, som selvværd, som respekt, som tilstrækkelighed:

Målsætning – det at nå dine mål i livet

Uanset om vi inspireres af Tv-reklamer eller aviser, en snak med naboen eller en snak med os selv, ja så går en del af menneskenes tid og energi med at huske at drømme og at sætte sig mål.
Og det er godt.
For som mennesker tror jeg, at det har afgørende livskvalitet for os at drømme og blive ved at sætte mål. Og at nå dem, der har virkelig betydning og som skaber et løft for os.

Manglende motivation

Du ved det. Jeg ved det. Alle ved det. Vi er som udgangspunkt ikke klædt på til at kunne håndtere alle situationer, så i løbet af livet stopper vi op uden helt at have en klar fornemmelse af, hvad der er bedst at gøre. Når vi befinder os i en låst situation, et dilemma eller en anden form for svær situation for første gang, vil spekulationerne som regel handle om, hvad man skal gøre, og da man ikke ved dette, kan det hele formørkes og forekomme endnu tungere og uløseligt. Det er her, at mange desværre oplever en manglende motivation.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: