SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

En smuk dag.

Lav en smuk dag.

For nogle måneder siden blev jeg interviewet til Ugebladet Søndag.
Og i den forgangne uge nærmede vi os så udgivelsestidspunktet for den artikel, jeg er en del af.Så der skulle fotograferes og finpudses, hvorfor jeg af flere omgange var i kontakt med redaktøren Trine. Da vi begge er ret travle kvinder, blev en af vores løsninger at maile sammen, så de spørgsmål, der siden tidspunktet for interviewet var dukket op, kunne besvares.

Artiklen handler om tid og håndtering af vores tid. Om det at tid er det eneste, – min påstand, som vi som mennesker har lige meget af, og at det er hvordan vi forvalter vores tid – samt hvilken indstilling og hvor højt vi skatter vores tid, der har en direkte og afgørende indflydelse på vores livskvalitet.

I den afsluttende mail, hvor Trine takker mig for besvarelserne, skriver hun

LAV EN SMUK DAG.

Denne formulering rørte mig dybt og satte gang i nogle gamle, smukke og tankevækkende minder.

Dem vil jeg gerne dele her:
En morgen for ca. 20 år siden, sagde jeg til en af mine meget nære venner: ”Skal vi have en god dag ” ?

Og han svarede: ”Alle dage er vel gode”… og vi fik en særdeles god snak ud af, at jeg allerede dengang mente, at hvis vi vælger, at ”denne her dag skal være god”, så har vi større indflydelse på at dels fokusere på de gode stunder og dels at styrke vores tro på det gode liv, der vel består af gode dage…..

Det lyder her i 2012 så banalt at vælge en holdning hver dag. For tankesættet om at ”tænke positivt” og at vende det negative til noget positivt, har for længst slået an. Uanset om det er reklamer, der husker os på, at vi skal tage ”JA-hatten” på, eller om det er den seneste bog om positiv psykologi, der ligger på natbordet. Så er budskabet slået igennem: Tænk positivt.

Men det budskab giver jeg som sådan ikke meget for. For alt er jo ikke positivt. Den største smerte og den bitreste hån kan ikke – og skal vel heller ikke – vendes til noget positivt. Mener jeg. dermed være ikke sagt, at dagen bare skal komme og så må vi se, hvad der sker og evaluere senere -Næ, jeg tror så absolut på, at vi selv kan gøre en masse og faktisk påvirke dagen med det, jeg kalder et konstruktivt fokus, så vi uanset hvad vælger en holdning til dagen og i de stunder, der synes mørke og svære, stadig kan vælge at være konstruktive, for når alt kommer til alt mener jeg at det at være konstruktive er at konstruere og dermed fokusere på, hvad der skal til, for at få denne dag/denne oplevelse til at virke. For det er kun virkeligheden, der virker.

Og for mig virker det igen og igen at pege på, at ”hvis noget ikke virker, så gør noget andet”. Og ”hvis dine dage er for tunge, så vær bevidst om, hvilken indstilling du har til dagen, så du gør den god/bedre”.

Men lige netop udtrykket Lav en smuk dag, har jeg ikke tænkt før. Og jeg giver den hermed videre, for det er det, vi kan, hvis vi vil og ikke bare udskyder de smukke dage til senere

For tiden træner jeg med min datter på 11, at ”gør det nu” er den attitude, hun skal vælge, når hun udskyder. Som så mange andre 11-årige, der har en tendens til at tro, at universet drejer sig om dem og som samtidig har en tendens til at udskyde oprydning og andre pligter til senere, er ”gør det nu”- holdningen værd at slå fast. Igen og igen.

At gøre det nu, – i hvert fald det der må gøres nu, er en grundsten for at lave en smuk dag
At sende et smil til en forbipasserende er med til at lave en smuk dag.
At skrive en sms til en ven, man har haft nedprioriteret er med til at lave en smuk dag.

At sige tak for en gestus eller en kompliment er med til at lave en smuk dag.
At høre det stykke musik der rører dit hjerte, er med til at lave en smuk dag.
At tro på at du selv kan skabe ringe i vandet og dvæle ved selv lavthængende skyer, der hænger over bakkerne, på vejen til eller fra arbejde, er med til at lave en smuk dag

Vi er selv mestre. Og må ikke glemme skaberværket og vores egen indflydelse.

Jeg stod med min søn ved en sø i går. Det var overskyet, men tørvejr og vi gik en tur. Han gik lidt væk, og jeg troede, at han ville træde af på naturens vegne, men han kom tilbage og sagde: ”det tog lidt tid, men nu fandt jeg en god sten”. Og så slyngede han den ud i søen og stod og så på ringene, der spredte sig. Den handling var med til at lave en smuk dag.

Så tak til Trine fra Ugebladet Søndag. For at nuancere og berige min optik.

Lyse marts tanker,

Christel Sonne Rasmussen,

Af Christel Sonne Rasmussen - 18 feb, 2009

Læs mere i samme kategori:

Psykoterapi

Psykoterapi kan dække over mange forskellige grene af samtaleterapi.
At være psykoterapeut og udføre psykoterapi er ikke en beskyttet titel i Danmark, som for eksempel det at være psykolog er. Derfor kan det være gavnligt, når man ønsker at få kastet lys over problemstillinger i sit liv, at undersøge, hvilken form for psykoterapi, der passer bedst til ens personlighed og problematik.

Vinterdepression – Vinterdeprimeret.

Når dagene bliver kortere, og lyset mindskes, er der adskillige danskere,
der udvikler en vinterdepression og bliver “lidt” vinterdeprimeret

En Vinterdepression kan ikke sidestille med en almindelig depression, men det ligger i ordets forstand, at man med en vinterdepression under huden vil føle sig modløs, energiforladt primært bevæger sig i det melankolske og triste felt

depression – depressioner

Der er i de senere år i Danmark kommet en stor åbning i forhold til depressioner, og at det nu er ”ret almindeligt” at få en depression også at kunne tale åbent om en depression – altså at føle sig deprimeret

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: