SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Løgne og fortielser.

Alle mennesker filtrerer deres oplevelser.
Det betyder, at vi, når vi har haft en oplevelse, filtrerer den igennem et mere eller mindre finmasket net.

Helt enkelt kan man sige, at vi:

  • Generaliserer
  • Udelukker
  • Forvrænger

Det er ikke nogen nyhed. Men er værd at huske, når man lytter til andres versioner om en oplevelse.

Du kender det sikkert, når du drøfter en situation med dine søskende, ægtefælle mv. som regel har folk fokus på noget, og ikke fokus på noget andet. Det er det, der gør, at man af og til kan undres over, at søskende husker deres barndom så vidt forskelligt.

Når situationen er så alvorlig, at det har med utroskab at gøre, og den sårede part konfronterer den utro part, ja så oplever den sårede part mange gange, at den utro part lyver, eller rettere: fortier. Eller begge dele.

Sandheden er jo en relativ størrelse, men jeg tror, at det er værd at være opmærksom på, at det ikke nødvendigvis er en bevidst beslutning at holde bestemte informationer tilbage. der kan dels være et aspekt af skamfuldhed, et aspekt, der drejer sig om at skåne partneren, et aspekt, der handler om at ville glemme.

Jeg har altid holdt på, at man ikke skal stille spørgsmålene, hvis man ikke vil høre svarene. Jeg tror på, at konfrontation er vigtig, for at få kendsgerningerne bevidstgjort, og for at få klarlagt, hvilken læring man vil tage med sig videre.

Men altså: husk at i alle livets forhold “GUF“fer vi.

  • Generaliserer
  • Udelukker
  • Forvrænger.

Sådan er det bare.
God onsdag herfra
Christel

Af Christel Sonne Rasmussen - 19 apr, 2007

Læs mere i samme kategori:

Psykoterapi

Psykoterapi kan dække over mange forskellige grene af samtaleterapi.
At være psykoterapeut og udføre psykoterapi er ikke en beskyttet titel i Danmark, som for eksempel det at være psykolog er. Derfor kan det være gavnligt, når man ønsker at få kastet lys over problemstillinger i sit liv, at undersøge, hvilken form for psykoterapi, der passer bedst til ens personlighed og problematik.

Vinterdepression – Vinterdeprimeret.

Når dagene bliver kortere, og lyset mindskes, er der adskillige danskere,
der udvikler en vinterdepression og bliver “lidt” vinterdeprimeret

En Vinterdepression kan ikke sidestille med en almindelig depression, men det ligger i ordets forstand, at man med en vinterdepression under huden vil føle sig modløs, energiforladt primært bevæger sig i det melankolske og triste felt

depression – depressioner

Der er i de senere år i Danmark kommet en stor åbning i forhold til depressioner, og at det nu er ”ret almindeligt” at få en depression også at kunne tale åbent om en depression – altså at føle sig deprimeret

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: