SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Sexuel afhængighed, grundlagt i teenagealderen.

En pige kom til mig. Hun var 17 år. Hun viste mig som det første en bog.
Hvor i hun havde skrevet navne og detaljer på de drenge/mænd, hun havde været sammen med. Der var omkring 120 af slagsen. Kun 3 af disse havde hun været sammen med mere end én gang. Hun kom, fordi der var vokset en stemning/følelse frem i hende, som hun havde det svært med. Hun vidste ikke, hvad den hed eller betød. Hun vidste bare, at hun ikke var ret glad, manglede energi og slet ikke hade lyst til at gå i byen, som hun ellers plejede, minimum 4 aftener om ugen.

Hun var sexuelt afhængig.

Af at erobre og score og få kortvarig bekræftelse og hele tiden ride på en “vi lever kun her og nu, så lad os have det sjovt”-bølge.

Efter en lang snak, hvor hun beskrev, at hun siden hun var 14, hvor hun for første gang var sammen med en mand, begyndte hun at kunne sætte flere ord på, hvordan hun havde det. Ikke så mærkeligt var hun vokset op i et hjem, hvor både far og storebror havde forgrebet sig på hende, og hvor der havde været megen uro og mange skænderier blandt de voksne. Hun havde aldrig fortalt sin mor, hvad der var sket fra faderens og broderens side, og hun vidste ikke, om moderen vidste noget

Men hun var blevet vild med at gå i byen og tage en fyr med hjem. Hun var flyttet hjemmefra, lige da hun var fyldt 16 og havde droppet ud af 2 skoleforløb herefter. Faktisk gik det meste af hendes tid på at se TV og vente på, at hun kunne gå i byen.

Men nu var den her ”mærkelige følelse” dukket op. Og den forsvandt ikke bare, heller ikke selv om hun drak sig meget fuld, hvad hun hyppigt gjorde.

Den følelse, hun beskrev, var meget nem for mig at tolke. Hun følte væmmelse og selvforagt. Hendes tanker om, at hun var nem og billig, alt for villig og ude af stand til at sortere dukkede mere og mere op. Da hun var lidt af en mester udi bevidst fortrængning, havde hun svært ved at fastholde tankerne. Men grunden til, at hun var kommet, udover den mærkelige følelse – som hun kaldte det, var at de 2 sidste fyre, hun havde haft med hjem, havde villet dyrke meget hård sex, tenderende til voldelig med kvælertag og voldsom fastholdelse, og det var hun – heldigvis- blevet bange for og flere af hendes venner havde sagt, at nu skulle hun altså have hjælp, inden hun mistede sig selv fuldstændigt.

Det blev et langt forløb. For det var jo en helt livsstil, et dobbeltliv, der skulle ændres. Hun skulle have noget at gå op i, – skole eller job; hun skulle finde en fritidsinteresse; hun skulle i en periode være afholdende med hensyn til alkohol og det at gå i byen. Men der var faktisk en jernvilje inde bag al den sejhed og skrøbelighed, som havde mixet sig. En vilje, der trods alt bød hende at få et bedre liv, og at lære at tage ansvar for det. Det, hun jo ønskede, når alt kom til alt, var at ”være helt almindelig og få en kæreste, hun kunne falde til ro med”.

Hun som tænkte så meget på kærlighed, men som aldrig havde oplevet det.

Her, nogle år efter, er hun i et fast parforhold. Hun går stadig til samtaler hos mig. For det at lære sine følelser at kende, og det at mærke, hvad der giver god og dårlig samvittighed, det at nyde pligter og ansvarlihged og det at tumle med en jalousi, fylder stadig. Hendes kæreste er tro og stabil, men det at fatte tillid til, at der er en som holder af hende, også på trods af hendes fortid, er et tilbagevendende tema.

Jeg vil skrive flere cases om unge, hvis sexuelle afhængighed er grundlagt i teenageårene. For der er mange af dem. Og deres lidelse er på niveau med hashmisbrugeren eller alkoholikeren. Men sværere for dem at håndtere, fordi afhængigheden ikke er så ”ren”, som ved stoffer eller sprut. Der er flere afhængighedsskabende komponenter, hvorfor arbejdet bliver meget dybtgående og langvarigt.

Er du selv et menneske, eller kender du en ven/veninde, der har et tydeligt overforbrug af skiftende partnere, er du velkommen til at skrive indlæg på min blog.

Alle indlæg er anonyme, så du kan skrive frit.
Venlig hilsen

Christel Sonne Rasmussen

Af Christel Sonne Rasmussen - 18 feb, 2008

Læs mere i samme kategori:

Psykoterapi

Psykoterapi kan dække over mange forskellige grene af samtaleterapi.
At være psykoterapeut og udføre psykoterapi er ikke en beskyttet titel i Danmark, som for eksempel det at være psykolog er. Derfor kan det være gavnligt, når man ønsker at få kastet lys over problemstillinger i sit liv, at undersøge, hvilken form for psykoterapi, der passer bedst til ens personlighed og problematik.

Vinterdepression – Vinterdeprimeret.

Når dagene bliver kortere, og lyset mindskes, er der adskillige danskere,
der udvikler en vinterdepression og bliver “lidt” vinterdeprimeret

En Vinterdepression kan ikke sidestille med en almindelig depression, men det ligger i ordets forstand, at man med en vinterdepression under huden vil føle sig modløs, energiforladt primært bevæger sig i det melankolske og triste felt

depression – depressioner

Der er i de senere år i Danmark kommet en stor åbning i forhold til depressioner, og at det nu er ”ret almindeligt” at få en depression også at kunne tale åbent om en depression – altså at føle sig deprimeret

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: