SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Utroskab – følelser af at være blevet forrådt

Man kan også “bare” føle, at man sidder fast i følelsen af at være blevet forrådt
Afhængigt af ens historie, temperament og i hvilken form en utroskab optræder,
kan man også føle, at man sidder fast i følelsen af at være blevet forrådt. Og flere klienter er kommet til mig, fordi de føler sig forrådt.

Konteksten er i disse situationer, at det er blevet opdaget, at den faste partner,
som klienten har haft i årevis, igennem længere tid har haft et erotisk forhold med en fast elsker / elskerinde.

Jeg tænker også på et konkret eksempel,
hvor en 30-årig kvinde, der i 10 år havde levet sammen med en mand og havde et barn med ham, følte sig forrådt. I deres ægteskab arbejdede han konstant, de havde aldrig holdt ferie, og hun havde stort set følt sig som alenemor med barnet. Trods det elskede hun ham og håbede, at det ville blive bedre. En dag bad han hende pakke sine ting, for han havde fundet en anden, og hun måtte flytte med barnet og bemærkede, at der flyttede en anden kvinde ind i det tidligere fælles hjem efter en uge. Endvidere oplevede hun, at han pludseligt omprioriterede sit liv. Han arbejdede ikke nær så meget mere, begyndte at holde ferier og var pludseligt utroligt interesseret i at passe barnet så tit og meget som muligt.

Denne unge og elskelige kvinde sad fast i følelsen af at være blevet forrådt og af ikke at være noget værd.
I sådanne situationer kommer der kaskader af følelser indover. Og man kan godt føle sig temmelig skibbruden. Det, der her er sværest at kapere, er de mentale film, der bliver ved at køre bagved øjenlågene, også når man lægger sig for at sove. Film, altså indre forestillinger, der indeholder chokerende elementer og hele tiden nuancen af, at man føler sig forrådt, kasseret og ført bag lyset. Det er her forståeligt og naturligt, at man føler en sund vrede. Som der absolut bør handles på. Ingen skal finde sig i dette bedrag. Og må mærke, hvordan man selv kommer videre. At blive bedraget skaber et naturligt behov for at vende sig mod sig selv og spørge: Hvordan kommer jeg videre herfra?

At man har levet i lykkelig uvidenhed, betyder intet.
Det er manglen på tillid og det at føle sig fravalgt, der gør en forskel. Altså må man som den bedragne part afklare, hvordan man vælger sig selv til – og gør sig modtagelig for i senere parforhold at være opmærksom på hinandens vækst og signaler.

Kvinden lærte at tilgive sig selv for at hun ikke havde sagt fra og stillet krav tidligere i parforholdet.
I stedet for blot at håbe, lærte hun at sætte mål og bevæge sig henimod disse.

Da hendes selvværd, via hypnose og redskaber til at håndtere de negative selvbebrejdende tanker, var blevet styrket, begyndte hun at føle sig som en strålende kvinde, der havde indflydelse på eget liv.

Af Christel Sonne Rasmussen - 10 jun, 2019

Læs mere i samme kategori:

Parterapi er ofte en oplagt mulighed efter utroskab

Det er et spørgsmål om at vælge klogt.
Parterapi er ofte en oplagt mulighed efter utroskab.
Hvis begge i et parforhold ønsker at fortsætte i parterapi efter utroskab,
Selvom den ene eller i nogle tilfælde, begge parter, har været utro, vil visse tema være væsentlige at berøre.

God feedback på mænd versus kvinder og utroskab

Er kun mænd utro – forekommer utroskab ikke hos hos kvinder?
Der var en af mine mandlige klienter, der gjorde mig opmærksom på, at jeg havde skrevet mine tekster som om, at det kun var mænd, der er utro. Det var og er en god feedback, og lad mig dog nuancere det billede lidt.

Godt/gode råd: Kom videre efter utroskab

– Hvordan kan jeg være sikker på, at han/hun ikke gør det igen?
Mistroen til partneren kan være svær at slippe, hvis man har oplevet utroskab. Men det kan lade sig gøre at komme videre i sit parforhold, siger terapeut Christel sonne Rasmussen. Hun råder til, at parterne igen får talt fælles værdier igennem. For meget ofte har de levet parallelle liv og glemt at værne om fortroligheden.

Hun har det ad h. til. Han føler sig som jaget vildt. Utroskaben har kilet sig ind imellem dem.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: