SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Utroskab udløst af julefrokoster.

Så er det ved at være julefrokosternes tid igen.
Tiden, hvor alt for mange drikker alt for meget og drikker den sunde fornuft væk og flirter, småkysser mv. med kolleger, chefer, medarbejdere mv. til årets julefrokost.

Som parterapeut oplever jeg en tendens til, at mange mennesker til julefrokoster har en udpræget tendens til at glemme kæresten derhjemme og i stedet legaliserer en adfærd, der flytter sig ind i zonen for utroskab. Og bare denne weekend har jeg fået 60 mails fra frustrerede og sårede kærester, der fortæller om flirt og efterfølgende intens sms-udveksling efter julefrokoster…… og hvordan man overhovedet skal håndtere det, her i december, hvor julen nærmer sig, og hvor de jo siger, at det er hjerternes tid….

Jeg fik af en veninde fortalt, at der i Godmorgen Danmark fredag den 5. december havde været et indlæg med en sexolog, hvor netop emnet julefrokost og flirt blev bragt på bane. Ifølge min veninde havde sexologen udtalt, at “man skulle da bare flirte og gøre , hvad man havde lyst til”. Og at hvis det var en chef, der flirtede med sin sekretær, skulle chefen nok udskifte denne efter nytår mv. jeg har kun denne reference på anden hånd, men tænker, at det er den tendens, jeg bemærker.

Tendensen, der handler om, at “til julefrokoster kan man tillade sig alt”, – og mærkeligt nok underkende det aspekt, at:

Alting har konsekvenser

Jeg har det sådan, at mennesker jo må gøre, hvad de vil. De må drikke, hvad de vil. De må kysse dem, de vil. De må lade være, hvis de vil.
Jeg syne bare, at det er skammeligt, at der ikke skal mere til end nogle juleøl og et antal snapse for at fornuften forsvinder, for prisen er sørme høj for en del af dem derude.

Jeg ved godt, at nogle har deres grunde til at flirte. Det kan være, at parforholdet derhjemme har knaget længe, og at man så tager det som en vinkel til at få sluttet det. Det kan være, at man er player og egentlgit ikke vil sit faste parforhold, men søger friheden – eller det, som man kalder friheden…… for også en players tilværelse kan være et fængsel. Det kan være en straffe-aktion, der er på spil. Måske kæresten derhjemme skal “straffes” for noget, som han/hun har gjort eller ikke gjort.. der er en grund for hvert enkelt menneske…..

Men: Hvis parforholdet er godt, hvorfor så ikke stramme en smule op?
Hvorfor ikke lave nogle enkle aftaler om, hvor grænsen går og have en sjov julefrokost, så man både kan se sig selv, sin partner og kolleger i øjnene derefter ?

Valget er hos den enkelte.

Og valget for partneren, der bliver nedprioteret, er naturligvis også frit.

Jeg synes, at det er væsentligt at overveje, at hvis man 3 gange er blevet svigtet, ja så er der et mønster. Og så må begrebet respekt – selvrespekt “automatisk” komme op efter utroskab. For uagtet at der er kærlihged i et parforhold, så er det nu sådan, ifølge min opfattelse, at det at kunne stole på hinanden og det at respektere hinanden, nu gør det hele meget finere.

Jeg håber, at julefrokosterne bliver sjove. Og at I inden I tager af sted, giver jer selv det løfte, at I også dagen efter og dagen efter igen kan se både jer selv og andre i øjnene.
For alting har en pris.

– Christel

 

Af Christel Sonne Rasmussen - 19 apr, 2007

Læs mere i samme kategori:

Parterapi er ofte en oplagt mulighed efter utroskab

Det er et spørgsmål om at vælge klogt.
Parterapi er ofte en oplagt mulighed efter utroskab.
Hvis begge i et parforhold ønsker at fortsætte i parterapi efter utroskab,
Selvom den ene eller i nogle tilfælde, begge parter, har været utro, vil visse tema være væsentlige at berøre.

God feedback på mænd versus kvinder og utroskab

Er kun mænd utro – forekommer utroskab ikke hos hos kvinder?
Der var en af mine mandlige klienter, der gjorde mig opmærksom på, at jeg havde skrevet mine tekster som om, at det kun var mænd, der er utro. Det var og er en god feedback, og lad mig dog nuancere det billede lidt.

Godt/gode råd: Kom videre efter utroskab

– Hvordan kan jeg være sikker på, at han/hun ikke gør det igen?
Mistroen til partneren kan være svær at slippe, hvis man har oplevet utroskab. Men det kan lade sig gøre at komme videre i sit parforhold, siger terapeut Christel sonne Rasmussen. Hun råder til, at parterne igen får talt fælles værdier igennem. For meget ofte har de levet parallelle liv og glemt at værne om fortroligheden.

Hun har det ad h. til. Han føler sig som jaget vildt. Utroskaben har kilet sig ind imellem dem.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: