SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Den rationelle vrede stammer fra en påvirkning udefra
og den irrationelle fra en indre påvirkning.

Vrede er en tilstand, vi alle kender til.
Vi føler vrede, når vi mere eller mindre bogstaveligt bliver trådt over tæerne, vi kender vreden fra situationer, hvor vi behandles uretfærdigt, fra situationer, hvor vi ikke respekteres, kort sagt kan man sige, at vrede er en følelse, der tit er i spil, men som alligevel på trods af sin hyppighed kan være svær at udtrykke.

Når vi bliver vrede og udtrykker den, sårer eller skræmmer vi nemlig let andre mennesker.

Og de fleste af os har også lettest ved at være vrede over for de mennesker, vi i bund og grund holder allermest af.

Nogle mennesker ophober vreden, så den kommer ud i alt for store doser indimellem, og andre vender vreden indad og bebrejder sig selv dette eller hint. Vrede er dermed en kompleks størrelse, som mange mennesker tumler med.

UANSET HVILKET FORHOLD, VI HAR TIL VREDE, ER DET VÆRD AT ARBEJDE TERAPEUTISK MED.

NÅR JEG ARBEJDER MED KLIENTER.
Der ønsker at kunne kommunikere, når de føler vrede, er mit grundudgangspunkt altid, at vi bliver vrede, når vi har et behov, der ikke bliver opfyldt.

OG DERFOR LÆRER JEG MINE KLIENTER FRA SITUATION TIL SITUATION AT OVERVEJE.
Hvad det er for uopfyldte behov, der spiller ind, og om det hensigtsmæssige i at kunne give udtryk for dette behov i en kommunikation i stedet for at smække med skabslåger, råbe, trampe i gulvet, ignorere, bebrejde eller straffe korporligt.

NOGLE GANGE HAR VI BEHOV FOR RO, NOGLE GANGE HAR VI BEHOV FOR FORSTÅELSE.
Nogle gange har vi behov for at blive lyttet til, nogle gange er vi trætte og vil sove, ja listen er lang, og et godt og forståeligt udgangspunkt i stedet for at rase og bande.

TÆNK BARE PÅ, HVILKEN EFFEKT DET HAR PÅ DIG SELV.
Hvis din partner i stedet for surt at svare hej, siger min dag på arbejdet er gået lidt skævt, jeg er blevet kritiseret for en opgave, jeg troede var perfekt udført, og jeg er forvirret og spekulativ. Jeg har brug for ro og tid til at tænke dette igennem, kan du lade mig være i fred?. Det problematiske er, at vi i stedet tit brokker os over, at opvasken ikke er taget, at børnene larmer, at svigermor er trekantet, at postbudet er for langsomt, at chefen er dum o.m.a.

OVENNÆVNTE ER ÉN MÅDE AT ARBEJDE MED VREDE PÅ.
Der er naturligvis flere måder. Det gælder igen for vrede, som for ethvert andet tema, at jeg som NLP-terapeut forholder mig til problemfeltet, løsningsfeltet, de ressourcer der kræves og effekten af disse på sigt.

Af Christel Sonne Rasmussen - 14 jun, 2019

Læs mere i samme kategori:

Psykoterapi

Psykoterapi kan dække over mange forskellige grene af samtaleterapi.
At være psykoterapeut og udføre psykoterapi er ikke en beskyttet titel i Danmark, som for eksempel det at være psykolog er. Derfor kan det være gavnligt, når man ønsker at få kastet lys over problemstillinger i sit liv, at undersøge, hvilken form for psykoterapi, der passer bedst til ens personlighed og problematik.

Vinterdepression – Vinterdeprimeret.

Når dagene bliver kortere, og lyset mindskes, er der adskillige danskere,
der udvikler en vinterdepression og bliver “lidt” vinterdeprimeret

En Vinterdepression kan ikke sidestille med en almindelig depression, men det ligger i ordets forstand, at man med en vinterdepression under huden vil føle sig modløs, energiforladt primært bevæger sig i det melankolske og triste felt

depression – depressioner

Der er i de senere år i Danmark kommet en stor åbning i forhold til depressioner, og at det nu er ”ret almindeligt” at få en depression også at kunne tale åbent om en depression – altså at føle sig deprimeret

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: