Christels blog
Af terapeut Christel Sonne Rasmussen
Feedback
Nogle grundelementer omkring at give en god feedback.
Når man er kommet dertil, at man gerne vil sige noget til en anden, kan det godt være svært at få startet. Og det kan være svært at få afsluttet med følelsen af, “jeg fik sagt alt det jeg ville”, så begge parter kan se hinanden i øjnene igen, og så begge parter arbejder sammen fremover.
Følgende model er særdeles anvendelig, når man har noget, man gerne vil aflevere og skal afklares, før man påbegynder snakken.
HVORFOR:
Hvorfor vil jeg overhovedet sige dette til den anden? Hvad er min motivation og hvad er min hensigt? hvor er det, jeg føler mig ramt/frustreret/irriteret?
HVORDAN:
Hvordan vil man gerne have det, når man starter med dialogen? Vil man føle sig tilpas og forberedt, vil man vente på en anledning og “fyre det af” eller andet? Vil man indtage en samarbejdsvillig holdning, en kampholdning, en neutral holdning?
HVAD:
Timing kan være altafgørende i forhold til at aflevere et budskab, som ønskes hørt.
Vil man gøre det, når der er ro – eller tage snakken i en mere emotionel tilstand. Man skal huske, at uanset, hvad man gør, er det et valg, og den effekt, det resultat, der kommer ud af det, vil være afhængigt af valget.
I nogle situationer er det ikke muligt at tilrettelægge, da der er fastlagt konkrete dage og tidspunkter for personalemøder, morgenmøder, etc.
HVEM:
Hvem skal være til stede?
Ønsker man at det er en topersoners samtale eller er det en hjælp, at der er flere til stede og i så tilfælde: hvem?
HVORNÅR:
Timing kan være altafgørende i forhold til at aflevere et budskab, som ønskes hørt.
Vil man gøre det, når der er ro – eller tage snakken i en mere emotionel tilstand. Man skal huske, at uanset, hvad man gør, er det et valg, og den effekt, det resultat, der kommer ud af det, vil være afhængigt af valget.
I nogle situationer er det ikke muligt at tilrettelægge, da der er fastlagt konkrete dage og tidspunkter for personalemøder, morgenmøder, etc..
HVOR:
Der er et aspekt, der kaldes PSYKOGEOGRAFI. Det er et begreb, der kort beskrevet handler om at skabe en fysisk ramme, der tidligere har skabt positive stemninger. Er det med ægtefællen, man ønsker noget afklaret, kan man overveje en god middag, lys på bordet i stedet for i et rodet køkken.
Man kan vælge at være i naturen eller på andre steder, der førhen har givet “bonus”. Hvis man har faste lokaler, f.eks. i en personalegruppe, kan det overvejes, at alle sætter sig på andre pladser, end de plejer. Der kan være levende lys etc..
– Christel
VIL DU VIDE MERE?
Læs mere i samme kategori:
Psykoterapi
Psykoterapi kan dække over mange forskellige grene af samtaleterapi.
At være psykoterapeut og udføre psykoterapi er ikke en beskyttet titel i Danmark, som for eksempel det at være psykolog er. Derfor kan det være gavnligt, når man ønsker at få kastet lys over problemstillinger i sit liv, at undersøge, hvilken form for psykoterapi, der passer bedst til ens personlighed og problematik.
Vinterdepression – Vinterdeprimeret.
Når dagene bliver kortere, og lyset mindskes, er der adskillige danskere,
der udvikler en vinterdepression og bliver “lidt” vinterdeprimeret
En Vinterdepression kan ikke sidestille med en almindelig depression, men det ligger i ordets forstand, at man med en vinterdepression under huden vil føle sig modløs, energiforladt primært bevæger sig i det melankolske og triste felt
depression – depressioner
Der er i de senere år i Danmark kommet en stor åbning i forhold til depressioner, og at det nu er ”ret almindeligt” at få en depression også at kunne tale åbent om en depression – altså at føle sig deprimeret